Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα - Πού οφείλεται

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα - Πού οφείλεται
Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων δεν σχετίζεται με την πολιτική επικαιρότητα, αλλά είναι αμιγώς τεχνική και συνδέεται με το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω αυξημένων αγορών από επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του πενταετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 καταγράφει απόδοση 2,098%, ήτοι διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την έκδοση του. Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημειώνει απόδοση 3,38% και διαμορφώνεται στα επίπεδα που ήταν πριν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πακέτο παροχών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων δεν σχετίζεται με την πολιτική επικαιρότητα, αλλά είναι αμιγώς τεχνική και συνδέεται με το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Παραδόξως, βοηθητικά στην πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει συμβάλλει η ακύρωση της έκδοσης επταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Αυτό συνέβη, διότι ενόψει της συγκεκριμένης έκδοσης υπήρχαν επενδυτές που είχαν ρευστοποιήσει θέσεις σε πενταετή ή δεκαετή ομόλογα, προκειμένου να τοποθετηθούν στην επταετία. Οι θέσεις αυτές κλείσανε σε υψηλές τιμές.

Ωστόσο, η ματαίωση της έκδοσης του επταετούς ομολόγου οδήγησε τους ίδιους επενδυτές να τοποθετηθούν ξανά στα ομόλογα που είχαν πουλήσει και αυτή τη φορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι βγήκαν δίπλα κερδισμένοι, καθώς πούλησαν ακριβά και αγόρασαν φθηνά.

Υπάρχουν πάντως και αναλυτές που συσχετίζουν την εξομάλυνση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και με τις πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας πως η αγορά αφενός προεξοφλεί την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αφετέρου πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Κατά τους ίδιους αναλυτές, η συγκυρία των ευρωεκλογών δεν επέτρεψε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι ακραία επικριτικοί απέναντι στο ελληνικό πακέτο παροχών και το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος λειτούργησε κι αυτό υποστηρικτικά.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται στο -0,077% γεγονός που δείχνει ότι επενδυτική διάθεση για ασφαλείς κρατικούς τίτλους είναι αυξημένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider