«Οι συντάξεις δεν θα κοπούν, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν». Αυτό το μήνυμα έστειλαν σήμερα στην Ελλάδα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup, η οποία επικεντρώθηκε στις αποφάσεις για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αφού αποσαφήνισε πως το Συμβούλιο αναμένει πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, απηύθυνε συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, ξεκάθαρα απαιτείται πρόοδος σε κάποια ζητήματα και ενδεικτικά αναφέρθηκε στις  ιδιωτικοποιήσεις, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στο νομικό πλαίσιο για την πτώχευση και στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

«Αυτό που προέχει είναι η συνέχιση τις μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια», είπε σχετικά.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και κυρίως για το γεγονός πως 1,4 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι δεν θα έλθουν αντιμέτωποι με περικοπή του εισοδήματός τους.

«Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν χρειάζονταν για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019, ούτε για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα το ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό πίστευε πάντα η Κομισιόν», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος.