Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά επέμεινε στην πρόθεσή της να προχωρήσει σε αυξήσεις στο μέλλον.

Τα επιτόκια κυμαίνονται στο 2-2,25%, όμως η Fed επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει η «σταδιακή άνοδός» τους,  όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική.

Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν ομόφωνη και οι αγορές θεωρούν ότι η Fed θα παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει και περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, μία ακόμη αύξηση κατά 0,25% το Δεκέμβριο.

Στις επισημάνσεις της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) ξεχωρίζει η δήλωση ότι η «αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου μετριάστηκε από τον ταχύ ρυθμό της νωρίτερα μέσα στο έτος».

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, ωστόσο κατά τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου  αρκετές εταιρείες ανέφεραν ότι ορισμένα από τα επενδυτικά τους σχέδια έχουν περιοριστεί λόγω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κατά τα άλλα, η FOMC επανέλαβε την πεποίθησή της ότι «η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με έντονο ρυθμό» και το ποσοστό ανεργίας «έχει μειωθεί» από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.