Έξαλλος Erdogan κατά διπλωματών στη δίκη δημοσιογράφων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξαλλος Erdogan κατά διπλωματών στη δίκη δημοσιογράφων

Σε νέες προκλητικές συμπεριφορές επιδόθηκε ο τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια δίκης δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται για κατασκοπεία και πραξικόπημα.

Ο Recep Tayyip Erdogan εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη. «Ποιοι είστε; Τι κάνετε εκεί;», ρώτησε, κατηγορώντας τους εν λόγω διπλωμάτες για απόπειρα «επίδειξης δύναμης».

«Εδώ δεν είναι χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν στο πλαίσιο των προξενείων τους. «Αλλού χρειάζεται άδεια», συμπλήρωσε. Αρκετοί ευρωπαίοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων η γενική πρόξενος της Γαλλίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.

Περίπου 200 άτομα - δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και απλοί πολίτες - συνόδευσαν χθες τον Can Dundar, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, και τον Erdem Gul, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τον Ιανουάριο του 2014 ένα μεγάλο άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και ένα βίντεο, για την κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Το άρθρο αυτό προκάλεσε την οργή του Erdogan, ο οποίος δεσμεύτηκε πως «εκείνος που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι».

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης χθες, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, να συνεχιστεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους «εθνικής ασφάλειας», προκαλώντας την οργή του κοινού. Η άρνηση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από την αίθουσα ανάγκασε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να αναβάλει τη δίκη για την 1η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider