Σκληρή κριτική στον Ερντογάν από Νταβούτογλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρή κριτική στον Ερντογάν από Νταβούτογλου
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι οι συνεργάτες του Ερντογάν μετατρέπουν το τούρκικο πολίτευμα σε ένα καθεστώς το οποίο ομοιάζει στα κινέζικα πρότυπα διακυβέρνησης, καθώς η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ορίζεται από τις προσωπικές σχέσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" δήλωσε ότι οι συνεργάτες του Ερντογάν μετατρέπουν το τούρκικο πολίτευμα σε ένα καθεστώς το οποίο ομοιάζει στα κινέζικα πρότυπα διακυβέρνησης, καθώς η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ορίζεται από τις προσωπικές σχέσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θυμίζουμε ότι υπήρξε σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής, αργότερα υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως και το 2014, και μετά πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το 2016, είναι ένας άνθρωπος με διαφορετικό όραμα για την Τουρκία από αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα και θεωρεί ότι πλέον η Τουρκία έχει γίνει ανελαστική στις απόψεις που ανήκουν σε μειοψηφίες. Σε μια συμβολική κίνηση ευρωπαϊκής και φιλελεύθερης προσέγγισης, τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος του Αχμέτ Νταβούτογλου ανήκουν στις μειονότητες του λαού της Τουρκίας.

Μια σημαντική δήλωση του κου. Νταβούτογλου στο ίδιο πλαίσιο είναι ότι υπάρχει πλέον νεποτισμός και αδιαφάνεια στην Τουρκία, η οποία οδηγεί και σε μια γενικότερη αντίληψη ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος που οξύνει τις εσωτερικές του αντιθέσεις εξάγοντάς τες προς τα έξω, στην εξωτερική της πολιτική. Γι’ αυτό και σήμερα, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δίνει μια εικόνα ότι συγκρούεται με όλους και κλείνεται στον εαυτό της.

Στο οικονομικό πεδίο, επίσης η πρόσφατη πορεία της Τουρκίας δεν είναι καλή. Από τα 11.000 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 (876 δισ. δολάρια συνολικό ΑΕΠ) σήμερα είναι στις 8.000 δολάρια και το ΑΕΠ της χώρας περίπου στα 700 δισ. δολάρια.

Παρόλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, ο Νταβούτογλου επιμένει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ θεωρεί κομβική στιγμή στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, την απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία οδήγησε και το ΑΚΡ να επιλέξει την πολιτική αλλαγή του πολιτεύματος ώστε να ενισχυθεί το προεδρικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής η εξωτερική πολιτική δεν βασίζεται πλέον σε μια μακρόπνοη στρατηγική αλλά στον ψυχολογικό παράγοντα.

Διαφωνία για τις κινήσεις της Ελλάδας στην Ανατ. Μεσόγειο

Ο Νταβούτογλου θεωρεί ότι έχει υπάρξει αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δίνει ως παράδειγμα τα γεγονότα του 2020 (Έβρος, Αγία Σοφία και Όρουτς Ρέις) αλλά δεν παύει να θεωρεί ότι η θέση της Ελλάδας ότι η Τουρκία πρέπει να κλειστεί στον κόλπο της Αττάλλειας είναι μια λαθεμένη, μαξιμαλιστική θέση. Τονίζει ότι η Τουρκία, ακριβώς επειδή διαθέτει μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο από την Κύπρο και το Καστελόριζο, δεν θα δεχτεί ποτέ να περιοριστεί και θα αντιδράσει δυναμικά. Η λύση, κατά τον Νταβούτογλου, βρίσκεται στο «πάγωμα» των διαφωνιών και στην δημιουργία ενός κοινού βηματισμού που θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να δημιουργήσουν μια περιοχή οικονομικής και πολιτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, για το θέμα των διερευνητικών επαφών σχολίασε ότι πρέπει να συνεχιστούν , καθώς μπορούν να ορίσουν κοινά σημεία μεταξύ των συμφερόντων των δύο χωρών αλλά και μια φόρμουλα ώστε αυτά τα κοινά συμφέροντα κάπως να εκφραστούν. Για το θέμα των «γκρίζων ζωνών» θεωρεί ότι η λύση είναι ad hoc συζήτηση για το εκάστοτε σημείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider