Τσαβούσογλου: «Casus Βelli» η επέκταση στο Αιγαίο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: «Casus Βelli» η επέκταση στο Αιγαίο

Την πάγια τουρκική θέση για «Casus Βelli» σε περίπτωση επέκτασης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επανέλαβε το «Casus Βelli» για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αφού επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν επηρεάζει την Τουρκία και υποστήριξε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια δεν αφορά την Άγκυρα, άλλα φρόντισε να υπενθυμίσει στην Αθήνα πως ανάλογες ενέργειες δεν μπορούν να συμβούν στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε αναφέρει ότι μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και στο Αιγαίο, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση τουρκικών ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider