Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης η Ουάσιγκτον - Τέσσερις νεκροί (vid)

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης η Ουάσιγκτον - Τέσσερις νεκροί (vid)

Τέσσερις νεκροί και ένα σοβαρό πλήγμα στην αμερικανική δημοκρατία είναι ο τραγικός απολογισμός από την εισβολή των φανατικών οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο χώρο του Καπιτωλίου, χθες Τετάρτη.

Τα επεισόδια ξέσπασαν χθες μετά από την ομιλία του Τραμπ και το «κάλεσμα» του σε διαμαρτυρία, λίγο αφού «παρότρυνε» τους συγκεντρωμένους να κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο και να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος με τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή, μία διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή εντός του Καπιτωλίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσινγκτον

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 52 πρόσωπα έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Τζ. Κόντι.

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου. Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Παράλληλα, η Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

BREAKING: Woman rushed out of Capitol building on a stretcher, "covered in blood" pic.twitter.com/IKmMmHNyZC

«Διαδηλωτές» με όπλα και αυτοσχέδιες βόμβες

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Σενάρια απομάκρυνσης του Τραμπ από την εξουσία

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο "ανίκανο" να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία "προς το συμφέρον της δημοκρατίας".

Γι' αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος "είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020".

Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τους αρθρογράφους της, "ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας" που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο. Ο Ντόναλντ Τραμπ "απέδειξε πως αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί", προσθέτουν.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, όμως αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο μακρά και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

"Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών", έγραψε η Ομάρ στο Twitter.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καμία ανάρτηση από τους αμερικανούς διπλωμάτες στο εξωτερικό

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τους διπλωμάτες του που υπηρετούν στο εξωτερικό να μην κάνουν απολύτως καμιά ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω της διαδήλωσης και της εισβολής στο Καπιτώλιο, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, εστάλη σημείωμα σε όλες τις αποστολές στο εξωτερικό με τις οποίες συστήνεται να αναστείλουν «οποιαδήποτε» ανάρτηση στους λογαριασμούς τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «μέχρι νεοτέρας».

Το CNN σημείωσε ότι η αμερικανική διπλωματία συνήθως λαμβάνει μέτρα αυτής της φύσης σε περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών ή φυσικών καταστροφών.

Το Facebook απέσυρε βίντεο του Τραμπ

Το Facebook απέσυρε σήμερα ένα βίντεο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του που έκαναν έφοδο στο Καπιτώλιο να «επιστρέψουν στα σπίτια τους», αλλά δήλωνε επίσης πως οι εκλογές «εκλάπησαν».

«Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της απόσυρσης του βίντεο του προέδρου Τραμπ (...) το οποίο τελικά συμβάλλει στον κίνδυνο να γίνουν βιαιότητες, αντί να τον μειώνει», εξήγησε ο Γκάι Ρόζεν, ένας από τους αντιπροέδρους του Facebook αρμόδιος για την ακεραιότητα της πλατφόρμας.

Το YouTube απέσυρε επίσης αυτό το βίντεο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο The Verge.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, CNN.com, Washington Post

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider