Λονδίνο και Βρυξέλλες ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λονδίνο και Βρυξέλλες ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το Brexit
«Συνεχίζουν να υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές» σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ξεκίνησαν εκ νέου – σήμερα Δευτέρα – Ηνωμένο Βασίλειο και Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις «θεμελιώδεις διαφορές» τους και να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα επίπονο «no-deal» στις 31 Δεκεμβρίου.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Ύστερα από τεχνικές συζητήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα διαδικτυακά με τον Ντέιβιντ Φροστ και τις ομάδες μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Ο χρόνος είναι λίγος. Οι θεμελιώδεις διαφορές παραμένουν, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος

Μένουν λιγότερο από 40 ημέρες έως την 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit. Μετά το πέρας της 31ης Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο -που αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου- θα πάψει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Χωρίς ένα εμπορικό σύμφωνο που να διέπει τη σχέση τους, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα έρθει να προστεθεί σε αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι δύο πλευρές, που εργάζονται επί ενός κοινού κειμένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ, πρέπει επί της αρχής να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να είναι δυνατή η επικύρωσή της από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι δυσκολίες

Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες σε τρία επίμαχα σημεία: τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, την πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία.

Οι διά ζώσης συνομιλίες θα επαναληφθούν στο Λονδίνο «όταν θα είναι ασφαλές να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων του Brexit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider