Κατά 4,8% υποχώρησε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατά 4,8% υποχώρησε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2020
Οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του δικτύου Dow Jones ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,5% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020.

Πτώση 4,8% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία παρέχουν μια πρώτη λεπτομερή εικόνα για τη βαθιά ζημιά που έχει προκάλεσε ο κορονοϊός στην αμερικανική οικονομία η ύφεση ήταν βαθύτερη της αναμενόμενης.

Οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του δικτύου Dow Jones ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,5% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2014 που το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, το μέγεθος της συρρίκνωσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 όταν και εν μέσω της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει κατά 8,4%.

Τα επίπεδα της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι μεγαλύτερα, καθώς μεγάλο μέρος της επίπτωσης από το lockdown έχει επιμεριστεί στον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει προβλέψει ύφεση 5,9% για την αμερικανική οικονομία το 2020 σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 2,3% το 2019, ενώ για το 2021 βλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 4,7%.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider