Προειδοποίησε για τον κίνδυνο επέκτασης του «λιβυκού χάους» στη Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα και η κατάσταση στην Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλίμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Νωρίτερα, στην τελετή υποδοχής της καγκελαρίου, ο Ερντογάν της δώρισε έναν καθρέφτη αντίκα και ένα κράνος οθωμανικής εποχής και η κυρία Μέρκελ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της.

Η Μέρκελ χρειάζεται τον Ερντογάν

Στο επίκεντρο των γερμανικών δημοσιευμάτων βρίσκεται η συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμφωνία για τη Λιβύη αλλά και το προσφυγικό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, στη συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναφέρονται σε εκτενή δημοσιεύματα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Süddeutsche Zeitung, η Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Handelsblatt.