Τραμπ προς Ιράν: «Μην σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραμπ προς Ιράν: «Μην σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας»
Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν για τα πυρηνικά και τους θανάτους διαδηλωτών, αλλά δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με την Τεχεράνη.

Να μην καταστέλλει βίαια τις ειρηνικές διαδηλώσεις - που μετρούν ήδη νεκρούς, προειδοποίησε εκ νέου το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter και κάλεσε το καθεστώς στην Τεχεράνη να μην διαπράξει «άλλη μια σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών».

Διαδηλώσεις κατά της ιρανικής κυβέρνησης

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της ιρανικής αστυνομίας να διαλύσει συγκεντρώσεις φοιτητών στην Τεχεράνη στη μνήμη των 176 θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους, την Τετάρτη, το οποίο καταρρίφθηκε «από λάθος» από τον ιρανικό στρατό.

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί ή φυλακιστεί από εσάς και ο κόσμος σας παρακολουθεί», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφερόταν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα μέσα Νοεμβρίου στο Ιράν μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης αύξησης της τιμής της βενζίνης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 θανάτους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία.

Κλιμακώνεται η ένταση

Η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου έγινε εν μέσω αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν, που κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία από τους Αμερικανούς, στις 3 Ιανουαρίου, του ισχυρού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Την Τετάρτη, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Παρά τις εντάσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να είναι έτοιμος να συζητήσει με το Ιράν «χωρίς προϋποθέσεις» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν «έναν καινούριο δρόμο, μια σειρά μέτρων που θα κάνουν το Ιράν μια πιο κανονική χώρα», εξήγησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Αντιδράσεις κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ

Πολλοί Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο και δεν ζήτησε τη συγκατάθεσή του προτού διατάξει τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα το οποίο περιορίζει την εξουσία του Αμερικανού προέδρου να διατάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, ένα κείμενο που δεν έχει αξία νόμου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αιτιολόγησε τις νέες οικονομικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή σε βάρος πολλών Ιρανών ηγετών και μιας σειράς μεταλλευτικών και μεταλλουργικών ομίλων.

Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις κάθε επιχείρηση που εμπορεύεται μαζί τους, είτε είναι αμερικανική είτε όχι.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε στο στόχαστρο τον ιρανικό λαό», είπε ο Στίβεν Μνούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Θέλουμε να αποκόψουμε τα έσοδα που χρηματοδοτούν επιβλαβείς ενέργειες», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider