Brexit: «Μην ανοίγετε ακόμη σαμπάνιες» προειδοποιούν οι αναλυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: «Μην ανοίγετε ακόμη σαμπάνιες» προειδοποιούν οι αναλυτές
Παρά την επίτευξη συμφωνίας, οι… σκόπελοι μπροστά για το Brexit. Το μείζον ζητούμενο είναι η συμφωνία να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Με μεγάλη επιφύλαξη υποδέχθηκαν αναλυτές, επενδυτές και πολιτικοί παρατηρητές τη συμφωνία για το Brexit που επετεύχθη την Πέμπτη.

Μπορεί η αρχική αντίδραση στο άκουσμα ότι βγήκε «λευκός καπνός» να ήταν πανηγυρική, ωστόσο οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι… σκόπελοι μπροστά για το Brexit. Το μείζον ζητούμενο είναι η συμφωνία που επετεύχθη, να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε σαμπάνιες ακόμη», σχολιάζει, μιλώντας στο Bloomberg, ο Jim McCormick της NatWest Markets, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα πως δεν είναι ακόμη ώρα για πανηγυρισμούς.

Σύμφωνα με τον Petr Krpata της ING Bank, η συμφωνία που επετεύχθη για το Brexit είναι μεν καλοδεχούμενη, ωστόσο το βασικό εμπόδιο παραμένει η «ετυμηγορία» του βρετανικού κοινοβουλίου. «Δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) επιμένει να απορρίπτει τη συμφωνία, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη η έγκρισή της από το κοινοβούλιο. Δεν αποκλείεται η νέα συμφωνία να έχει την ίδια μοίρα με εκείνη της Τερέζα Μέι», δηλώνει.

«Το χειρότερο σενάριο, ήτοι της απόρριψης της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, δεν θεωρούμε ότι βρίσκεται στο τραπέζι», προβλέπει ο Nick Wall της Merian Global Investors.

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να επιδείξουν υπερβολικό ενθουσιασμό, προειδοποιεί, από την πλευρά του, ο Seema Shah της Principal Global Investors. «Οι αέναες διαπραγματεύσεις και η αβεβαιότητα των τελευταίων ετών έχουν αφήσει βαριά πληγή στη Βρετανία. Ακόμη και με συμφωνία, η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βιώνοντας τεράστιο οικονομικό πόνο», εκτιμά.

Όπως επισημαίνει ο Uwe Maderer της LBBW Asset Management, το πολιτικό τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά στη Βρετανία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο σενάριο είναι η έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ας μην ξεχνάμε ότι και η πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε μια συμφωνία στα χέρια της…», προειδοποιεί με νόημα ο Jane Foley της Rabobank, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο στο εξής.

Σύμφωνα με τον Andreas Meyer της Aramea Asset Management, ένα σοβαρό πολιτικό τοπίο, το οποίο είχε παραλύσει την αγορά, ξεπεράστηκε. Σοβαροί είναι ωστόσο οι κίνδυνοι που παραμένουν και για το λόγο αυτό, καμία έκπληξη δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Για τον Ricardo Gil της Trea Asset Management, η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς μειώνει την αβεβαιότητα.

Για μια μεγάλη «νίκη» του Μπόρις Τζόνσον κάνει λόγο ο Artur Baluszynski της Henderson Rowe.

«Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν, αλλά το ιρλανδικό DUP την απορρίπτει. Οι πιθανότητες για έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο είναι περιορισμένες… γιατί λοιπόν μιλάμε για συμφωνία;», διερωτάται ο Michael Hewson της CMC Markets.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider