Από το επίδομα ανεργίας στο δίχτυ μετάβασης στην εργασία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από το επίδομα ανεργίας στο δίχτυ μετάβασης στην εργασία
Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα. Αντιμετωπίζεται με σχέδιο, με εργαλεία, με πόρους, με αξιολόγηση, με συνεργασία με τις επιχειρήσεις και με πραγματική κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων. Αυτό υπηρετεί η νέα στρατηγική της ΔΥΠΑ.

Η ανεργία δεν είναι απλώς μια στατιστική κατηγορία. Είναι μια δύσκολη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η αγωνία για το αύριο, η ανασφάλεια για το εισόδημα, η ανάγκη να ξανασταθεί κανείς στα πόδια του με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό και η πολιτική για την ανεργία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια παθητική επιδοματική λογική. Οφείλει να προσφέρει προστασία, αλλά και προοπτική. Να δίνει στήριξη, αλλά και διαδρομή επιστροφής στην εργασία.

Αυτό ακριβώς είναι το νέο στοίχημα της ΔΥΠΑ: να μετατρέψουμε την προστασία από την ανεργία σε πραγματικό δίχτυ μετάβασης προς την απασχόληση.

Το ελληνικό σύστημα επιδότησης ανεργίας συμπληρώνει το 2026 εβδομήντα δύο χρόνια παρουσίας στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Δημιουργήθηκε σε μια άλλη εποχή, για μια διαφορετική αγορά εργασίας. Σήμερα, η αγορά εργασίας αλλάζει ταχύτερα από ποτέ.

Σε αυτό το περιβάλλον, η πολιτεία δεν μπορεί να απαντά με εργαλεία του χθες. Χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο σύγχρονο σύστημα στήριξης. Ένα σύστημα που αναγνωρίζει την ασφαλιστική διαδρομή κάθε εργαζομένου, στηρίζει περισσότερο τον άνθρωπο τη στιγμή που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη και τον βοηθά να επιστρέψει ταχύτερα και ουσιαστικότερα στην εργασία.

Το νέο πιλοτικό επίδομα ανεργίας κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι μια τεχνική αλλαγή. Είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας.

Πρώτον, εισάγει περισσότερη δικαιοσύνη. Γιατί αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας, τις εισφορές, την προηγούμενη επαγγελματική πορεία. Δεν αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους με έναν οριζόντιο τρόπο, αγνοώντας τη διαδρομή τους. Αντίθετα, επιχειρεί να συνδέσει τη στήριξη με την πραγματική ασφαλιστική ιστορία του καθενός.

Δεύτερον, είναι πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό, γιατί είναι εμπροσθοβαρές. Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, η μεγαλύτερη οικονομική πίεση εμφανίζεται στην αρχή. Εκείνη τη στιγμή χρειάζεται η ισχυρότερη στήριξη. Γι’ αυτό το νέο μοντέλο προβλέπει υψηλότερη ενίσχυση στην αρχική περίοδο της ανεργίας, η οποία μειώνεται σταδιακά στη συνέχεια.

Τρίτον, είναι απλούστερο. Η συγχώνευση παροχών και η περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών μειώνουν τη γραφειοκρατία και κάνουν το σύστημα πιο κατανοητό για τον πολίτη.

Τέταρτον, συνδέεται με μια ενεργητική αντίληψη για την απασχόληση. Η στήριξη του εισοδήματος είναι απολύτως αναγκαία. Δεν είναι όμως αρκετή. Η πραγματική κοινωνική προστασία ολοκληρώνεται όταν συνοδεύεται από συμβουλευτική, κατάρτιση, νέες δεξιότητες, προγράμματα απασχόλησης και σύνδεση με πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η ΔΥΠΑ έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούνται ανοικτά προγράμματα νέων θέσεων απασχόλησης με προϋπολογισμό άνω των 604 εκατ. ευρώ και σχεδόν 72.000 ωφελούμενους. Από το 2019 έως σήμερα, περισσότεροι από 227.000 συμπολίτες μας έχουν ωφεληθεί από προγράμματα νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ πάνω από 27.000 άνεργοι έκαναν έναρξη δραστηριότητας μέσα από προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας.

Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απλώς διοικητικά μεγέθη. Είναι άνθρωποι που βρήκαν θέση εργασίας. Είναι γυναίκες που επέστρεψαν στην αγορά εργασίας. Είναι νέοι που τόλμησαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Είναι άνεργοι άνω των 50 ετών που δεν έμειναν στο περιθώριο. Είναι περιοχές που στηρίζονται μέσα από στοχευμένα προγράμματα, από τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη έως την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Θεσσαλία.

Αυτό σημαίνει σύγχρονη κοινωνική πολιτική. Όχι απλώς να διαχειριζόμαστε την ανεργία, αλλά να την προλαμβάνουμε όπου μπορούμε και να μειώνουμε τη διάρκειά της όπου υπάρχει. Όχι απλώς να επιδοτούμε την απώλεια εργασίας, αλλά να επενδύουμε στην επιστροφή στην εργασία. Όχι απλώς να καταγράφουμε τους ανέργους, αλλά να τους στηρίζουμε εξατομικευμένα.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα. Αντιμετωπίζεται με σχέδιο, με εργαλεία, με πόρους, με αξιολόγηση, με συνεργασία με τις επιχειρήσεις και με πραγματική κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων. Αυτό υπηρετεί η νέα στρατηγική της ΔΥΠΑ.

Ο στόχος μας είναι καθαρός: κανένας άνθρωπος μόνος απέναντι στην ανεργία. Αλλά και κανένας άνθρωπος καθηλωμένος στην ανεργία.

Γιατί η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι εκείνη που στηρίζει τον πολίτη τη δύσκολη στιγμή — και του δίνει τη δύναμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:39

Η «γαλάζια» φανέλα στην Κ.Ο. - O ανέτοιμος Τσίπρας - H τάξη στα πατίνια της Αθήνας

08:21

Το πιο λαμπερό «πετράδι» στο στέμμα του Μαϊάμι ο Λίο Μέσι

08:18

Coca-Cola HBC: Ποντάρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να βάλει «γκολ» στην κατανάλωση

08:10

«Φλερτάρει» με την κινητή τηλεφωνία η ΔΕΗ - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες

07:58

ΕΤΕ - Allianz: MoU για το 30% της ασφαλιστικής, συμφωνία σε bancassurance

07:49

Δυτική Μακεδονία: Μπαίνει το φυσικό αέριο με τον νέο αγωγό - Τι αλλάζει στην πράξη για την περιοχή

07:41

ΕΥΔΑΠ: Ποιος διαγωνισμός «φάντασμα» για κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων αναβιώνει μέσω ΕΕΣΥΠ (PPF)

07:32

Κοινωνική αντιπαροχή: Αυτά είναι τα 8 πρώτα ακίνητα της ΔΥΠΑ σε Παιανία, Λάρισα, Πύργο και Καλαμάτα - Τι ορίζει η ΚΥΑ

07:28

Από το επίδομα ανεργίας στο δίχτυ μετάβασης στην εργασία

07:26

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Iσχυρό διπλό «μήνυμα» από Moody’s και S&P - Πώς φτάσαμε στην αξιολόγηση/αναβάθμιση

07:23

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για έκπτωση 4% στον φόρο

07:21

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Eπενδυτική βαθμίδα και από την S&P

07:13

Ανταλλαγές πυρών ΗΠΑ-Ιράν - Ντ. Τραμπ: «Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός»

07:10

Το δυνατό τρίμηνο της Metlen - To φλερτ της ΔΕΗ με την κινητή τηλεφωνία - Η ΕΥΔΑΠ και το Final Four

23:59

Γερμανός τουρίστας αποζημιώθηκε γιατί δεν έβρισκε ξαπλώστρες σε ελληνικό ξενοδοχείο

23:47

Έρευνα: Η μυστική σχολή κατασκοπείας της Ρωσίας διδάσκει hacking και ανάμειξη σε εκλογές

23:36

Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να αποφυλακίσει τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

23:23

Microsoft: Το χάσμα στο ΑΙ στις φτωχές και πλούσιες χώρες διευρύνεται

23:09

«Κόκκινη» η Wall Street: Οπισθοχώρηση από τα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq

22:55

Θ. Πελαγίδης (Υποδιοικητής ΤτΕ): «Ο κόσμος γίνεται πιο κυνικός και συναλλακτικός»

22:41

Τραμπ σε Λάιεν για εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ: Προθεσμία έως 4 Ιουλίου, αλλιώς αύξηση δασμών

22:28

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

22:14

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 9,2 εκατ. ευρώ

22:01

Δένδιας: «Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας - Έμφαση σε άμυνα, έρευνα και drones»

21:48

Ζελένσκι: Η εκεχειρία που προτείνει η Ρωσία δείχνει την «περίεργη και ακατάλληλη» λογική των ηγετών της

21:35

Σκληραίνει τη θέση του το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

21:23

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πτώση 1,5% για τη ΝΔ - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού

21:17

Γερμανία: Δημοσιονομικό κενό 52 δισ. ευρώ λόγω Μέσης Ανατολής

21:10

CIA: Το Ιράν μπορεί να αντέξει 4 μήνες τον αμερικανικό αποκλεισμό

21:05

Κερδοφόρο 3x3 για τον χρυσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider