Γιατί οι πλούσιοι δεν ξοδεύουν πια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι πλούσιοι δεν ξοδεύουν πια
Νέο «καμπανάκι» για τον κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία: Οι πλούσιοι δεν ξοδεύουν πια.

Σε σημαντικές περικοπές των πάσης φύσεως εξόδων τους έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι πλούσιοι Αμερικανοί, ενισχύοντας τους φόβους για την εμφάνιση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

«Οι πλούσιοι δεν ξοδεύουν πια. Έχουν μειώσει τα έξοδά τους σχεδόν στα πάντα. Από το να αποκτήσουν ένα σπίτι μέχρι να αγοράσουν κοσμήματα. Η ύφεση ξεκινάει από τα ‘υψηλότερα’ στρώματα», γράφει το CNBC, παρουσιάζοντας τις τελευταίες μελέτες επιφανών οικονομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το real estate και το λιανεμπόριο μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες και την τέχνη, όλα τα μηνύματα που έρχονται, είναι ανησυχητικά. Η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ ξοδεύει, αλλά το γενικό αίσθημα «αυτοσυγκράτησης» που επικρατεί στις τάξεις των πλουσίων γεννά προβληματισμό στα πηγαδάκια των οικονομολόγων.

Δεν αγοράζουν πια πολυτελείς βίλες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ποικίλων μελετών, ο κλάδος των πολυτελών κατοικιών στις ΗΠΑ βιώνει τη χειρότερη χρονιά του από την εποχή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, με διάσημες περιοχές – όπως το Μανχάταν – να καταγράφουν πτώση των πωλήσεων ακινήτων για έξι διαδοχικά τρίμηνα!

Σύμφωνα με την εταιρεία Redfin, οι πωλήσεις ακινήτων, αξίας άνω των 1,5 εκατ. δολαρίων, έχουν υποχωρήσει κατά 5% στο δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Δύσκολη η κατάσταση και στο λιανεμπόριο

Φόβους για τα χειρότερα εκφράζουν και οι πιο γνωστοί «παίκτες» του λιανεμπορίου, την ώρα που η Barneys έχει καταθέσει αίτημα για προστασία έναντι των πιστωτών της και η Nordstrom έχει ανακοινώσει μείωση εσόδων για τρία συναπτά τρίμηνα.

Την ίδια ώρα, η Wal-Mart και η Target, οι οποίες απευθύνονται στον μέσο Αμερικανό καταναλωτή, αυξάνουν τις πωλήσεις τους.

Γυρίζουν την πλάτη στα πολυτελή αυτοκίνητα

Στη δημοφιλή δημοπρασία πολυτελών αυτοκινήτων, Pebble Beach, που έγινε αυτό το μήνα, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά…

Λιγότερα από τα αυτοκίνητα που δημοπρατήθηκαν για 1 εκατ. δολάρια, κατάφεραν τελικά να βρουν αγοραστές. Στον αντίποδα, όσα αυτοκίνητα δημοπρατήθηκαν για 75.000 δολάρια, πωλήθηκαν ευθύς αμέσως!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μέσω δημοπρασιών κατέγραψαν πτώση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Οι πωλήσεις του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s υποχώρησαν κατά 10%, ενώ κατά 22% μειώθηκαν οι πωλήσεις του οίκου Christie’s.

Γιατί κόβουν τις δαπάνες οι πλούσιοι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ωθούν τους πλούσιους να περιορίσουν σημαντικά τα έξοδά τους, όπως για παράδειγμα, οι αλλαγές στη φορολογία.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί σημαντική μερίδα οικονομολόγων, εάν οι πλούσιοι συνεχίσουν να κόβουν τα έξοδά τους, ο «πόνος» θα περάσει στην οικονομία και θα είναι έντονος.

«Εάν οι περικοπές των δαπανών συνεχιστούν, θα απειληθεί σοβαρά η ανάπτυξη της οικονομίας», προβλέπει ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider