Νέα ήττα για Μέι - Απορρίφθηκε η συμφωνία για Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ήττα για Μέι - Απορρίφθηκε η συμφωνία για Brexit
Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει άλλες δύο προτάσεις, μετά την καταψήφιση της πρότασης της Μέι, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, και για το εάν θα πρέπει να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις .

Ένας συμβιβασμός μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα έχει την δυνατότητα να τερματίσει το «backstop», του μηχανισμού σφαλείας που δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί ένα «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία.

Το «backstop» έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Έτσι, ακόμη και αν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς ρυθμίσεις εμπορίου ή ασφάλειας, δεν θα υπάρξουν ξαφνικά συνοριακοί έλεγχοι και περιορισμοί στο νησί της Ιρλανδίας.

Ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης δήλωσε ότι η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας για το Brexit «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία»

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνία-είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπρανιέ. «Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης.Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν», τόνισε στο Twitter ο Μπαρνιέ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider