Μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν από τη Βρετανία υπό το φόβο «άτακτου» Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν από τη Βρετανία υπό το φόβο «άτακτου» Brexit
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από τον υπέρμαχο του Brexit Sir James Dyson που αποκάλυψε ότι μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του στη Σιγκαπούρη.

Μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβάζουν το... θερμόμετρο της μάχης του Brexit και τον «πονοκέφαλο» της Τερέζα Μέι, αφού αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την Βρετανία φοβούμενες το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από τον υπέρμαχο του Brexit Sir James Dyson. Ο δισεκατομμυριούχος που υποστήριζε από την αρχή το διαζύγιο με την ΕΕ, έδωσε ένα ακόμα πλήγμα στην κυβέρνηση αποκαλύπτοντας ότι μετακομίζει την έδρα της εταιρείας του στη Σιγκαπούρη σε μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να του ασκηθεί έντονη κριτική.

Η απόφαση του Dyson να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε σε μια μέρα κατά την οποία μια σειρά από μεγάλες εταιρείες αποκάλυψαν μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων μιας «άτακτης» φυγής από την ΕΕ:

  • Η P&O ανακοίνωσε ότι ολόκληρος ο στόλος της αλλάζει σημαία από την Βρετανική στην κυπριακή, καθώς η βρετανική ναυτιλιακή εταιρεία, που έχει ιστορία 182 ετών, ενεργοποίησε τα σχέδια της ενόψει Brexit.
  • Η Sony επιβεβαίωσε ότι μεταφέρει την ευρωπαϊκή της έδρα από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Bentley δήλωσε ότι η εταιρεία αποθηκεύει ανταλλακτικά και χαρακτήρισε το Brexit ως «δολοφόνο» που απειλεί την κερδοφορία της επιχείρησής του.
  • Οι έμποροι λιανικής πώλησης Dixons Carphone και τα Pets at Home ανακοίνωσαν σχέδια για την αποθήκευση προμηθειών σε περίπτωση που θα επικρατήσει χάος στα βρετανικά λιμάνια.

Ο Sir James Dyson απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε στα ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση τη μετεγκατάσταση της εταιρικής βάσης του από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη. Ο Dyson, ο οποίος ήταν από τους κορυφαίους υποστηρικτές της εκστρατείας που καλούσε τους υπουργούς να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία λέγοντας «θα έρθουν σε μας», δεν εξήγησε γιατί προέβη σε αυτή την κίνηση, μεταφέροντας τα κεντρικά της επιχείρησης που ίδρυσε το 1991 από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dyson, Jim Rowan, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν είχε «καμία σχέση με το Brexit», αλλά έγινε για την «στεγανοποίηση του μέλλοντος» της επιχείρησης. Αυτό όμως δεν έπεισε κανέναν.

Μια εκπρόσωπος του 71χρονου δισεκατομμυριούχου δήλωσε ότι θα «συνεχίσει να διαιρεί το χρόνο μεταξύ της Σιγκαπούρης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το απαιτεί η επιχείρηση».

Η εταιρεία του απασχολεί 4.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από 12.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Η εκπρόσωπος είπε ότι η κίνηση του δεν θα επηρέαζε τις βρετανικές θέσεις εργασίας.

Ο Dyson δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Brexit που θα αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα. Ο Sir Jim Ratcliffe, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου με περιουσία 21 δισεκατομμυρίων λιρών, δήλωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη Βρετανία για το Μονακό.

Η Τερέζα Μέι σε συνάντηση που είχε με το επιχειρηματικό λόμπι την Τρίτη είπε ότι αρνείται να αποκλείσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία, καθώς προσπαθεί να πείσει τους διστακτικούς βουλευτές να υποστηρίξουν το σχέδιό της για το Brexit με το επιχείρημα ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κατάρρευση από την ΕΕ είναι να υπογράψουν τις προτάσεις της . Αυτό ισοδυναμεί με επίπληξη στον καγκελάριο, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία θα αποκλειστεί σε μια άλλη τηλεδιάσκεψη που είχε με 330 στελέχη επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider