Άκαρπες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για το λιανεμπόριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άκαρπες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για το λιανεμπόριο

Mε άδεια χέρια έμειναν για μια ακόμη φορά οι λιανέμποροι. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του προηγούμενου δεκαημέρου δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς οι πωλήσεις των επιχειρήσεων κινήθηκαν πτωτικά σε σύγκριση με πέρσι.

Στο σύνολο της χώρας η πτώση του τζίρου έφτασε το 14,7%, ενώ ακόμα και στις περιοχές όπου οι έμποροι είδαν να αυξάνονται οι πωλήσεις τους, η αύξηση αυτή δεν ξεπέρασε το 10%.

Αύξηση του τζίρου του είδε 1 στους 9

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μόλις μία στις εννέα εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο φέτος, έναντι του 2014. Την ίδια στιγμή το 36% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και το 50% σε χαμηλότερα. Όσο για τις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αυτές ξεπέρασαν το 30% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Τα εμπορεύματα που διέθεσαν οι επιχειρήσεις σε έκπτωση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αφορούσαν είτε το σύνολο των εμπορευμάτων τους είτε το μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν, καθιστώντας το εκπτωτικό δεκαήμερο αρκετά δελεαστικό ως προς τη δυνατότητα επιλογών για τους καταναλωτές, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις.

Αντίθετοι στο θεσμό οι 6 στους 10

Μάλιστα τα αρνητικά αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις οδηγούν τους 6 στους 10 εμπόρους (62%) στην απόφαση ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ενώ αρνητικοί είναι και για το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους τις Κυριακές καθώς οι τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου. Και αυτό διότι ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ από το σύνολο των επιχειρήσεων μόνο το 41% των επιχειρήσεων λειτούργησε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ενώ αναφορικά με τον αριθμό των απασχολουμένων, καμία επιχείρηση δεν προσέλαβε επιπλέον υπάλληλο, για να καλύψει τις ανάγκες απασχόλησης προσωπικού για τις Κυριακές.

«Οι προσδοκίες μας για τη φετινή χειμερινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο ήταν να βελτιώσουμε τα περυσινά ποσοστά μας. Παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο επιχειρηματικός κόσμος, φαίνεται ότι η αγοραστική κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν φαίνεται να συμβάλλουν ιδιαίτερα στην τόνωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider