Την πλάτη στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου γυρίζουν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, στη σκιά της διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Bloomberg, το φαινόμενο έχει ήδη λάβει διαστάσεις, καθώς η άρον άρον απομάκρυνση των επενδυτών από τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου τείνει να ξυπνήσει μνήμες από τις «μαύρες» ημέρες του 2008, όταν, κατά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτές έσπευδαν μανιωδώς να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από κάθε μετοχή του τραπεζικού κλάδου.

Η τάση «εγκατάλειψης» του ενεργειακού κλάδου μπορεί να θεωρηθεί ακόμη πιο σοβαρή, αν αντιληφθεί κανείς πως το 2008 η επενδυτική αποστροφή των μετοχών του τραπεζικού κλάδου είχε συνοδευθεί και από την επιβολή περιορισμών, κάτι το οποίο σήμερα δεν ισχύει στον ενεργειακό κλάδο. Υπενθυμίζεται πως στο αποκορύφωμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει το short-selling (ανοιχτές πωλήσεις) στις τραπεζικές μετοχές.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα επενδύαμε σε καμία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενέργεια», είναι ο κοινός τόπος που επικρατεί στα επενδυτικά «πηγαδάκια».

Η τιμή του πετρελαίου μέτρησε απώλειες – ρεκόρ άνω του 44% το 2014, ενώ για το 2015 ο μαύρος χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 14%, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως δεν είναι βιώσιμα τα τρέχοντα επίπεδα διαμόρφωσης της τιμής του στα επίπεδα των 45 δολαρίων το βαρέλι.

«Οι αγορές έχουν αποδεχθεί πλέον την ιδέα πως η περίοδος διολίσθησης των τιμών του μαύρου χρυσού θα είναι μακρά. Προοπτική ανάκαμψης διαφαίνεται μόνο μακροπρόθεσμα», επισημαίνει ο  Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.