«Πικρή» επέτειος για τα 100 χρόνια της IBM

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρή» επέτειος για τα 100 χρόνια της IBM

Την επέτειο των 100 χρόνων παρουσίας της στο χρηματιστηριακό ταμπλό «γιορτάζει» η IBM, υπό τη βαριά σκιά των ζημιών που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.

Στις 11 Νοεμβρίου 1915, ακριβώς τρία χρόνια πριν τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την τότε επωνυμία «Computing-Tabulating».

Εκατό χρόνια μετά, η μετοχή της έχει καταγράψει κέρδη 3.400.000%. Φέτος, όμως, η μετοχή σημειώνει βουτιά 16% και η IBM δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να γιορτάσει τη «χρυσή επέτειο».

Η μετοχή της καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση των μετοχών με την πιο αρνητική συμβολή στον δείκτη Dow Jones Industrial Average για το 2015. Από την ένταξή της στον δείκτη στις 29 Ιουνίου 1979, η μετοχή της IBM έχει σημειώσει κέρδη 1.700% μόνο, έναντι 6.000% που είναι η μέση άνοδος του δείκτη αυτά τα 36 έτη.

Με 104 χρόνια παρουσίας, η εταιρεία κατόρθωσε να επιβιώσει στο Κράχ του 1929, να βγει αλώβητη από τη φούσκα των εταιρειών «dot-com» και να ξεπεράσει την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Παράλληλα, κατόρθωσε να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και το τεράστιο άλμα που έχει συντελεστεί στον κλάδο τον τελευταίο αιώνα.

Φαίνεται, όμως, πως σήμερα δυσκολεύεται να συμπορευτεί με τους ανταγωνιστές της και έχει μείνει σημαντικά πίσω, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερους συμβατικούς υπολογιστές, ενώ οι υπηρεσίες δεδομένων και υπολογιστών παρέχονται εξωτερικά από τους παρόχους των clouds.

Αυτή η καθυστέρησή της να υιοθετήσει εγκαίρως την τεχνολογία cloud έχει κοστίσει στην IBM την κερδοφορία της, με τα αποτελέσματά της να παραμένουν ζημιογόνα για 14 συνεχή τρίμηνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider