Προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη Λάρισα

Δημήτρης Παπαδημόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη Λάρισα

Ο πρώτος και δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτός που έχει το τεκμήριο της εγγύτητας προς τον πολίτη. Έτσι ο πολίτης για οποιοδήποτε πρόβλημά του θα απευθυνθεί πρωτίστως σε αυτόν που έχει δίπλα του. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό και θέλουμε να είμαστε κοντά στον κόσμο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της υπεκφυγής. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο καθώς βιώνουμε έναν διαρκή μαρασμό ο οποίος διογκώνεται. Αυτό είναι που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο υπεύθυνοι απέναντι στον πολίτη. Στην σχέση μας αυτή προσπαθούμε να γονιμοποιήσουμε την ανθρωπιά με την πολιτική. Η ανθρωπιά είναι για να βρίσκουμε λύσεις και η πολιτική να τις εφαρμόζουμε. Έχοντας την καλύτερη συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προσπαθούμε να τρέξουμε τα θέματα σε όλους τους τομείς. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με τον νέο Καλλικράτη έχουμε πάρει 220 νέες αρμοδιότητες, αλλά δεν συνοδεύονται με το αντίστοιχο προσωπικό και ούτε από τους αντίστοιχους πόρους.

Σε όλους τους τομείς έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο. Αυτό το έργο έχει να κάνει με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και με την διεκδικητικότητα. Όμως πρέπει να πω ότι από τους κεντρικούς αυτοτελής πόρους και από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, έχουν παρακρατηθεί χρήματα από την φορολόγηση των φυσικών προσώπων και το ΦΠΑ. Αν μαζέψουμε αυτά τα ποσά φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία δεν λάβαμε ποτέ. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα εφόσον τα είχαμε να διατεθούν στον πολίτη.

Έχουμε έναν τόπο με ταυτότητα. Μιλάμε για τον Όλυμπο, την Κοιλάδα των Τεμπών, τον Κίσσαβο. Για να αξιοποιήσουμε αυτά τα σημεία αναφοράς χρειάζεται να εξασφαλιστούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι. Προσπαθούμε με μικρά και σοβαρά βήματα να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση.

Τα παράλια πρέπει να τα δει κανείς σε συνδυασμό με τον Κίσσαβο. Έχουμε προχωρήσει στην αξιοποίηση των παραλίων. Από την άλλη για την επίλυση των όποιων προβλημάτων χρειάζεται συνεργασία με τους δήμους της περιοχής. Ζητάμε από την Αθήνα να χρηματοδοτήσει έργα στα παράλια που μάλλον αγνοεί ότι υπάρχουν. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Αυτό προφανώς έχει να κάνει και με την ανθρώπινη, αυθαίρετη παρέμβαση, αλλά είναι και θέμα νοοτροπίας. Από την άλλη η Περιφέρεια έχει τον σχεδιασμό. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και θα μπορέσουμε με τη συνεργασία όλων να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider