Η νέα πολιτική του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των εργαζομένων

Ανδρέας Νεφελούδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα πολιτική του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των εργαζομένων

Είναι σε όλους γνωστό ότι η βαθειά οικονομική κρίση που ξεκίνησε στη χώρα μας εδώ και 8-9 χρόνια και εντάθηκε από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είχε σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ανεργία που στα χρόνια που πέρασαν απέκτησε δομικά χαρακτηριστικά.

Η ανεργία εκτινάχθηκε πάνω από το 25% και συγχρόνως παρατηρήθηκε σημαντική μετανάστευση εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, ενώ η μαύρη και αδήλωτη εργασία, καθώς και οι ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν πάρει σοβαρές διαστάσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας, από την πρώτη μέρα επέλεξε να αποτελεί το Υπουργείο των εργαζομένων και της προστασίας των δικαιωμάτων τους από την όποια εργοδοτική αυθαιρεσία. Γι' αυτό πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του '15 έως σήμερα περίπου 400 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις μετά από αίτημα συλλογικών εκφράσεων των εργαζομένων για διαφορές με τις επιχειρήσεις που ανήκουν. Τα αποτελέσματα ήταν και είναι θεαματικά αλλά αποτέλεσαν και την αφορμή για περαιτέρω εμβάθυνση στις αιτίες που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε αντιθέσεις στους χώρους δουλειάς.

Η εμπειρία από αυτές τις διαδικασίες μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές στρατιές ανέργων εκκολάπτονται μέσα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση και ότι οι βασικότεροι θύλακες «υποψήφιων ανέργων» βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτές τις παραπαίουσες επιχειρήσεις, που αν συνεχιστεί η αλόγιστη εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το φαινόμενο θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και οι επιχειρήσεις αυτές, ολοένα και περισσότερο θα μειώνουν το προσωπικό τους.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο στρέφει την λογική και τις δράσεις του, όχι μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, αλλά και στην προσπάθεια πρόληψης της «δημιουργίας νέας στρατιάς ανέργων».

Στρατηγική μας επιλογή, εκτός από την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί η απελευθέρωση των εργαζομένων από τις τύχες της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της ενίσχυσης των προσόντων τους, της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και της προστασίας των θέσεων εργασίας. Αυτό είναι και το βασικό μας κριτήριο για την ενίσχυση δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, ώστε να συγκρατήσουν τις υφιστάμενες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του για την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών. Έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για την διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων, στην Ε.Ε., έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και έχει δεσμεύσει προς τούτο πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΠΑΝΕΚ, με φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης την Κεντρική επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας.

Στο σημείο αυτό, πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο να επισημάνω, σε αντίθεση με διάφορες περίεργες ανακοινώσεις φορέων, ότι το Υπουργείο έχει σαν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΝΩΜΟΝΑ των πρωτοβουλιών του την χρηματοδότηση ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και όχι συγκεκριμένων κλάδων παροχής σχετικών με το αντικείμενο υπηρεσιών συμβουλευτικής, κατάρτισης, πιστοποίησης κ.λ.π. Παράλληλα, επισημαίνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι επανάληψη φαινομένων διασπάθισης κονδυλίων και υλοποίησης δράσεων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, δεν πρόκειται να υπάρξουν κατά την δική μας διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της κυβερνητικής πολιτικής, πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τα πρώτα προγράμματα στην πιο πάνω κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε όλους να διαπιστώσουν, ότι, σε συνεργασία με όλους τους συλλογικούς φορείς και οργανώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις και συμβιβασμούς, με διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση, σεβόμαστε τους κόπους, τις θυσίες και την περιουσία του λαού μας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider