Ρωσία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποκτά τα δικά της κέντρα προφυλάκισης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποκτά τα δικά της κέντρα προφυλάκισης
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και κατά τα έτη μετά την ένταξη της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1996, η FSB έχασε την εξουσία που διέθετε σε ένα δίκτυο κέντρων προφυλάκισης, αν και διατήρησε σε σημαντικό βαθμό τον άτυπο έλεγχο τους.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο κύριος διάδοχος της σοβιετικής KGB, θα έχει σύντομα την εξουσία να δημιουργήσει ένα δίκτυο κέντρων προφυλάκισης υπό τη δική της δικαιοδοσία, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και κατά τα έτη μετά την ένταξη της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1996, η FSB έχασε την εξουσία που διέθετε σε ένα δίκτυο κέντρων προφυλάκισης, αν και διατήρησε σε σημαντικό βαθμό τον άτυπο έλεγχο τους.

Οι νομοθέτες λένε ότι η FSB χρειάζεται τέτοιες εγκαταστάσεις κράτησης λόγω της αύξησης των πληροφοριών και των ανατρεπτικών δραστηριοτήτων ξένων δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βασίλι Πισκαριόφ, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας και καταπολέμησης της διαφθοράς της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο νόμος ψηφίστηκε στην τελική του ανάγνωση από την ολομέλεια, την Κρατική Δούμα.

«Ο νόμος προβλέπει την κράτηση όσων κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας σε ξεχωριστά κέντρα κράτησης υπό τη δικαιοδοσία της FSB της Ρωσίας», δήλωσε ο Πισκαριόφ μέσω ανάρτηση του στο Telegram.

Σε επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι στρατιωτικό προσωπικό της κρατικής ασφάλειας θα διευθύνει τα κέντρα κράτησης.

Ο Πισκαριόφ δήλωσε ότι οι υποθέσεις προδοσίας, κατασκοπείας και τρομοκρατίας έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει τετραπλασιαστεί.

Η FSB, με έδρα την πλατεία Λουμπιάνκα στο κέντρο της Μόσχας, είναι μια από τις ισχυρότερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, με σημαντικές δυνατότητες καταπολέμησης της κατασκοπείας, της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και των ειδικών δυνάμεων.

Ο διευθυντής της, Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υπηρέτησε ο ίδιος ως αξιωματικός της KGB στην ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980 και διηύθυνε την FSB πρoτού διοριστεί πρωθυπουργός το 1999.

Οι αντίπαλοι του Πούτιν λένε ότι έχει οικοδομήσει ένα όλο και πιο καταπιεστικό πολιτικό σύστημα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην FSB. Οι υποστηρικτές του Πούτιν λένε ότι η Ρωσία δέχεται υβριδική επίθεση από μεγάλες δυτικές δυνάμεις και χρειάζεται την FSB για να διασφαλίσει την ασφάλεια και να διατηρήσει την κυριαρχία της Ρωσίας.

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την άνω βουλή του κοινοβουλίου και στη συνέχεια να υπογραφεί σε νόμο από τον Πούτιν, βήματα που συνήθως ακολουθούνται γρήγορα μόλις η κάτω βουλή του κοινοβουλίου εγκρίνει τη νομοθεσία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος την 1η Ιανουαρίου 2026.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Οι «χρυσές» δουλειές των Αντετοκούνμπο – Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους βάζουν τρίποντο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Είδος υπό εξαφάνιση οι τρίτεκνοι στην Ελλάδα: Φόροι και χαμηλά επιδόματα φρενάρουν τη δημιουργία οικογένειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider