Οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στη Γενεύη είχαν ως αποτέλεσμα ένα μηχανισμό για την αποφυγή κλιμάκωσης, δήλωσε σήμερα από το Ριάντ ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Σκοτ Μπέσεντ.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια γενικευμένη αποσύνδεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρόσθεσε ο Μπέσεντ.
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως «ορισμένες μείζονες δυνάμεις έχουν εμμονή με την ιδέα ότι η ισχύς δημιουργεί δίκαιο», σε μια επίθεσή του με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες την επομένη της απόφασης των δύο χωρών να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς που έχουν επιβάλει αμοιβαία.
Η εν λόγω χώρα «χρησιμοποιεί τους τελωνειακούς δασμούς ως όπλο για να εκφοβίσει τις άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στη διάρκεια του φόρουμ της Κίνας με χώρες της Λατινικής Αμερικής στο Πεκίνο, πριν καλέσει τους συμμετέχοντες «να ενωθούμε για να υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας και τα θεμιτά και νόμιμα συμφέροντά μας».
Η Κίνα κάλεσε επίσης σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να επιρρίπτουν σ' αυτή το σφάλμα για το ζήτημα της φαιντανύλης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των «παράλογων» επιπλέον τελωνειακών δασμών που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο όνομα αυτής της διμερούς διένεξης.
Η δήλωση αυτή γίνεται την επομένη της ανακοίνωσης από τις δύο πρώτες παγκόσμιες δυνάμεις μιας συμφωνίας με στόχο να μειωθούν δραστικά, για 90 ημέρες, οι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλουν αμοιβαία.
Οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα κινεζικά προϊόντα και προστίθενται στους προϋπάρχοντες τελωνειακούς δασμούς, είχαν φθάσει ως το 145% και θα μειωθούν έτσι για ενάμισι μήνα στο 30%.
Αυτό το 30% που θα μείνει, περιλαμβάνει τους δασμούς 20% που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να ασκήσει πίεση επί του Πεκίνου στο πλαίσιο της μάχης κατά του λαθρεμπορίου της φαιντανύλης. Αυτό το ισχυρό συνθετικό οπιοειδές ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών κάθε χρόνο.
Ο αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα «εργασθούν με εποικοδομητικό τρόπο» σε ό,τι αφορά τη φαιντανύλη, οι πρόδρομες ουσίες της οποίας παρασκευάζονται εν μέρει στην Κίνα.
Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με τις προοπτικές ενός διάλογου γι' αυτό το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν δήλωσε πως η Κίνα δεν είναι υπεύθυνη για την κρίση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν την καλή βούληση της Κίνας και επέβαλαν με παράλογο τρόπο τελωνειακούς δασμούς σχετικά με τη φαιντανύλη. Αυτό πλήττει σοβαρά το σινοαμερικανικό διάλογο και τη σινοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της μάχης εναντίον των ναρκωτικών και βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Κίνας», υπογράμμισε.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ειλικρινά να συνεργασθούν με την Κίνα, οφείλουν να πάψουν να την δυσφημούν και να επιρρίπτουν το σφάλμα σ' αυτή, καθώς και να δεσμευθούν σε ένα διάλογο στη βάση της ισότητας, του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους», υπογράμμισε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει την παράνομη παραγωγή και την παράνομη εξαγωγή των συστατικών της φαιντανύλης.
Οι κινεζικές αρχές καταγγέλλουν τακτικά αυτή την οπτική και έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει για να εμποδίσουν κάθε παράνομο εμπόριο αυτών των ουσιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ