Οι λόγοι που η Μόσχα βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι λόγοι που η Μόσχα βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών
Το κίνητρο του ISIS για το μακελειό στη Μόσχα και η απάντηση Πούτιν. 143 νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες - Ουκρανικό δάκτυλο «βλέπει» η Ρωσία.

Δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Μόσχα το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανάλυση του BBC. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να απαντήσει με «ακραία βία» στην τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Μάθιου Σάσεξ «η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να αντιμετωπίζει πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι, όχι ιδιαίτερα καλά». «Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία. Ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν “ριζοσπαστικοποιημένος” πόλεμος, στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Σάσεξ.

Και επεσήμανε: «Έκτοτε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να βλέπει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή». Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η ρωσική απάντηση στο μακελειό στο Crocus Hall θα είναι μια απάντηση «ακραίας βίας», αναφέροντας ως παράδειγμα τα όσα ακολούθησαν την πολιορκία του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και την πολιορκία του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004. «Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποιου θα απαντήσει;», σχολίασε.

Διάγγελμα Πούτιν

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος σε διάγγελμά του στον ρωσικό λαό, «έδειξε» το Κίεβο διαμηνύοντας παράλληλα πως οι δράστες συνελήφθησαν και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν ενώ κήρυξε την Κυριακή 24 Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους. Αφού κήρυξε την Κυριακή 24 Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία, ανέφερε: «Οι οργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης ετοίμαζαν μια επιδεικτική εκτέλεση και μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσους προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση. Μόνο ανταπόδοση και λήθη περιμένουν τους τρομοκράτες, δεν έχουν μέλλον».

«Το κοινό καθήκον των Ρώσων τώρα είναι να είναι μαζί ενωμένοι, και έτσι θα είναι. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα των Ρώσων πολιτών. Η Ρωσία πάντα γινόταν ακόμα πιο δυνατή στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, και έτσι θα είναι και τώρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας ή πανικού και στη Ρωσία. Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό συνεργών τρομοκρατών» έσπευσε να υπογραμμίσει.

Καταδίκασε την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους. Επιπλέον, εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους επισήμανε πως τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία έχουν ενισχυθεί, ενώ τόνισε πως οι εχθροί μας δεν θα μας διχάσουν.

Ο Πούτιν αγνόησε τα δυτικά «καμπανάκια»

Πάντως η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τον ισχυρισμό του ISIS. Στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς υπηκόους ότι παρακολουθούσε αναφορές για επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να στοχοθετήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα και μετά το χθεσινό μακελειό συμβούλεψε τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Δύο πηγές που έχουν γνώση των πληροφοριών ανέφεραν, σύμφωνα με το CNN, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχε συνεχής ροή πληροφοριών ότι ο ISIS-K ήταν αποφασισμένος να εξαπολύσει επίθεση στη Ρωσία. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Άντριαν Γουάτσον, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε πληροφορίες για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – που θα στοχοθετούσε πιθανώς και συναυλίες – κι αυτό ήταν που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει την οδηγία. «Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την πληροφορία αυτή στις Ρωσικές Αρχές σύμφωνα με τη μακρά πολιτική “του καθήκοντος προειδοποίησης”», είπε η Γουάτσον.

Αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε την περασμένη Τρίτη ως «προκλητική» την αμερικανική προειδοποίηση υποστηρίζοντας ότι μοιάζει με «ωμό εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας». Εντός του Μαρτίου οι Ρωσικές Αρχές απέτρεψαν αρκετές επιθέσεις που σχετίζονταν με τον ISIS σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Στις 3 Μαρτίου έξι μέλη του ISIS σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Ινγκούς Καραμπουλάκ της Ινγκουσετίας. Στις 7 Μαρτίου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «εξουδετέρωσαν» πυρήνα της απαγορευμένης οργάνωσης «Βιλαγιάτ Κορασάν» στην περιοχή Καλούγκα, ο οποίος σχεδίαζε επίθεση κατά συναγωγής στη Μόσχα. Ενώ στις 20 Μαρτίου το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι συνελήφθη ο διοικητής μιας ομάδας μαχητών του ISIS.

Κι ενώ το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το χθεσινό μακελειό στη Μόσχα, η πίεση αυτή τη φορά είναι ίσως είναι εντονότερη στις ρωσικές Αρχές αναφορικά με το τι θα πουν επίσημα και το πώς θα αντιδράσουν. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η επίθεση αυτή δείχνει ακριβώς το μέγεθος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία για τη Ρωσία.

Το χρονικό του μακελειού

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall - μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας - και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο. Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα «καταστρέψει» τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση

Ρωσία: Φιλοουκρανοί Ρώσοι μαχητές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στη Μόσχα

Ρωσία: Στο 16% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο - Προβληματίζει ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider