Οι Χούθι χτύπησαν φορτηγό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων στα ανοικτά της Υεμένης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Χούθι χτύπησαν φορτηγό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων στα ανοικτά της Υεμένης
Η αριστερή πλευρά του πλοίου φέρεται να χτυπήθηκε από ψηλά με πύραυλο. Το περιστατικό σημειώθηκε 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν της Υεμένης.

Τελευταία ενημέρωση 22.49

Το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου Gibraltar Eagle επλήγη από «άγνωστης ταυτότητας πύραυλο» ενώ έπλεε 100 μίλια ανοιχτά του Κόλπου του Άντεν και υπέστη περιορισμένη ζημιά στο αμπάρι του, ανακοίνωσε σήμερα η Eagle Bulk Shipping, η αμερικανική διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου.

«Ως αποτέλεσμα, το πλοίο υπέστη περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι του με φορτίο, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή», δήλωσε η Eagle Bulk Shipping.

«Όλοι οι ναυτικοί επί του πλοίου επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί. Το πλοίο μεταφέρει φορτίο προϊόντων χάλυβα» πρόσθεσε.

«Σχεδόν στις 16.00 τοπική ώρα, αντάρτες Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο και έπληξαν το Gibraltar Eagle, φορτηγό πλοίο, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, που ανήκει στις ΗΠΑ», δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom).

«Δεν υπήρξε αναφορά από το πλοίο για τραυματίες ή σημαντικές ζημιές και το Gibraltar Eagle συνεχίζει το ταξίδι του», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον Gibraltar Eagle

Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι διεξήχθη στρατιωτική επιχείρηση, με αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν», υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους.

Ο Γιαχία Σαρία αποκάλεσε εξάλλου «εχθρικούς στόχους» τα αμερικανικά και τα βρετανικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Νωρίτερα, στρατιωτική πηγή των Χούθι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «3 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν» από διαφορετικές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Υεμένης, χωρίς να αναφέρει τους στόχους τους.

Το υεμενίτικο κίνημα των ανταρτών Χούθι θα επεκτείνει τους στόχους του για να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του στο δίκτυο Al Jazeera.

«Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται στο Ισραήλ για να το στοχεύσουμε. Αρκεί να είναι αμερικανικό», δήλωσε ο Νασρουλντίν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους» επεσήμανε.

Ο Αμέρ δήλωσε επίσης ότι βρετανικά και αμερικανικά πλοία έχουν γίνει «θεμιτοί στόχοι» λόγω των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι δύο χώρες στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης

Ισραήλ: Πλησιάζει το τέλος της ηγεμονίας του Νετανιάχου;

Βρετανία: «Θα περιμένουμε να δούμε» για πιθανή συμμετοχή μας σε νέα πλήγματα κατά των Χούθι

gazzetta
gazzetta reader insider insider