Πολιτική Προστασία: Νέες επενδύσεις και μέτρα για την αντιπυρική προστασία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική Προστασία: Νέες επενδύσεις και μέτρα για την αντιπυρική προστασία
Με νέες επενδύσεις και μέτρα συνεχίζεται η θωράκιση της χώρας έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με νέες επενδύσεις και μέτρα συνεχίζεται η θωράκιση της χώρας έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να δίνει έμφαση σε έργα και δράσεις πρόληψης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντιπυρική προστασία της χώρας, με μια στρατηγική η οποία ενσωματώνει την εμπειρία του παρελθόντος και αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους για την εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των εποπτικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ διενεργεί για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τρεις διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η προμήθεια 25 αμφιβίων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, η αγορά 740 μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα και η αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το πυροσβεστικό σώμα, της ΓΓΠΠ, περιφερειακών και τοπικών κέντρων πολιτικής προστασίας και εθελοντικών οργανισμών.

Παράλληλα, για την πρόληψη φυσικών καταστροφών έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 1,97 δισ. το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αντλεί πόρους από τρία χρηματοδοτικά ταμεία, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κατά τις τελευταίες 60 ημέρες προκηρύχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα ευοδωθούν μέσα στους επόμενους 5 μήνες και αφορούν σε προμήθειες σε αεροσκάφη, υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πυροσβεστικά οχήματα.

Αντιπυρική προστασία: Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο

Εκτός από τις επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό για την αντιπυρική προστασία και την αντιμετώπιση πυρκαγιών ειδική μέριμνα υπάρχει και για την πρόληψη σε νομικό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή προβλέπει για όσους προκαλούν πυρκαγιά λόγω εκτέλεσης θερμών εργασιών τις ημέρες που ο χάρτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), το αδίκημα της αμέλειας γίνεται κακούργημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά ότι: «Αυτοί οι οποίοι όταν έχουμε κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς στο χάρτη 4 - δηλαδή πολύ υψηλή - ή κατάσταση συναγερμού 5, και συνεχίζουν να αμελούν και να κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος ή να καπνίζουν τα μελίσσια τους ή να καίνε ξερά χόρτα και αυτό οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, απώλεια ζωών ή καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, το αμέλημα γίνεται κακούργημα. Η μικρότερη ποινή είναι 10 έτη και τα διοικητικά πρόστιμα φτάνουν μέχρι τις 50.000 ευρώ. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις τουριστικές μας περιοχές, σε ορεινές μας περιοχές, στα περιαστικά δάση που αγωνιούν κάθε καλοκαίρι και αισθάνονται ότι κάποιοι λίγοι βάζουν σε ρίσκο τις ζωές τους, των παιδιών τους, των οικογενειών τους. Η πρόληψη πρέπει να είναι στρατηγικά ανώτερη από την αντιμετώπιση».

Ακόμη, μέσω του νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις», επικαιροποιείται η διάταξη για τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τις υπαίθριες ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επιπλέον, προβλέπεται η διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυνατότητα να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες θα έχουν και οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, όπου υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσης, ενώ στα στρατόπεδα θα υπάρχει υποχρέωση καθαρισμού σε περίμετρο 100 μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιομηχανία: Πρώτη συνάντηση ΥΠΕΝ & Ομάδας Ενέργειας του ΣΕΒ – Τα μέτρα για το κόστος

Άρδευση: Ποια από τις ΤΕΚΑΛ, ΕΚΤΕΡ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ κέρδισε στη «μάχη» για συμβόλαιο 53 εκατ. ευρώ 

Τη στρατηγική του για τη Vivartia ξεδιπλώνει το CVC – Οι κινήσεις ματ

gazzetta
gazzetta reader insider insider