Όρμπαν: Η στρατηγική της ΕΕ στην Ουκρανία «απέτυχε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όρμπαν: Η στρατηγική της ΕΕ στην Ουκρανία «απέτυχε»
Tο ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο καθώς οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία «απέτυχε» και το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο καθώς οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

Ο Ορμπάν, σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, σημείωσε ότι έγινε «μεγάλη μάχη» ιδιαίτερα όσον αφορά την υποστήριξη για την Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν βλέπει το λόγο η Ουγγαρία να στείλει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει τον Δεκέμβριο για αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού της πλαισίου της περιόδου 2021-27 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ήδη επιβαρύνεται από τις έκτακτες δαπάνες στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερο στα κοινά ταμεία για να παρασχεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία και να δαπανηθούν άλλα 15 δισεκατομμύρια στην μετανάστευση. Άλλη πρόταση προβλέπει τη χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Κρίναμε ότι αυτή η πρόταση δεν είχε τύχει κατάλληλης επεξεργασίας και δεν ήταν κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, οπότε την απορρίψαμε», σημείωσε ο Ορμπάν. «Ήταν μεγάλη μάχη, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ουκρανίας», τόνισε.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η στρατηγική των Βρυξελλών να στείλουν χρήματα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να συνδράμουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας απέτυχε.

«Σήμερα όλοι το ξέρουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν δυνατά, ότι αυτή η στρατηγική απέτυχε. Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει (...) οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ένα εναλλακτικό σχέδιο και ένας υπολογισμός του κόστους του.

«Μόλις μάθουμε πόσο κοστίζει, μπορούμε να μοιραστούμε το βάρος αυτό μεταξύ μας», συνέχισε.

Ο εθνικιστής Ορμπάν, ο οποίος συγκρούεται διαρκώς με τις Βρυξέλλες τα τελευταία 13 χρόνια για πολιτικές που οι επικριτές του δηλώνουν ότι έχουν διαβρώσει τις δημοκρατικές αξίες στην Ουγγαρία, κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται αλλαγή εξουσίας στις Βρυξέλλες με τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ - Δημοσκόπηση: Το 49% επιθυμεί να καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

ΗΠΑ: Άφαντος ο δράστης του μακελειού στην πόλη Λιούιστον του Μέιν

Γάζα: Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider