Βρετανία: ΗΠΑ και Πολωνία θα διατηρήσουν την ισχυρή στήριξη προς την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: ΗΠΑ και Πολωνία θα διατηρήσουν την ισχυρή στήριξη προς την Ουκρανία
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Πολώνια θα διατηρήσουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία παρά τις εγχώριες πιέσεις που σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές τους.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Πολώνια θα διατηρήσουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία παρά τις εγχώριες πιέσεις που σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές τους.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο ανεξάρτητα από ό,τι συμβαίνει αλλού όπως έκανε από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, δήλωσε.

Η συμφωνία το σαββατοκύριακο για τον αμερικανικό προϋπολογισμό, με στόχο να αποφευχθεί η επαπειλούμενη αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, δεν περιελάμβανε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ η Πολωνία, που εκλέγει νέο κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει πλέον στην παράδοση νέων όπλων προς το Κίεβο αλλά θα αναπληρώσει τα δικά της αποθέματα.

Ο Σαπς, που χθες ανακοίνωσε ότι η Βρετανία στέλνει 4 αεροσκάφη Typhoon στην Πολωνία, δήλωσε ότι είναι κατανοητό οι όποιες εντάσεις αναφορικά με τη στήριξη για την Ουκρανία να βγουν στην επιφάνεια στην περίοδο των εκλογών αλλά η στήριξη της Πολωνίας έχει ως τώρα υπάρξει «εξαιρετική».

«Πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι όταν λάβουν χώρα οι εκλογές εκεί και τα πράγματα είναι πιο τακτοποιημένα, θα ληφθεί μια συνετή προσέγγιση με κοινή λογική», δήλωσε ο ίδιος σε εκδήλωση στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος.

Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα πως είναι βέβαιος ότι η Πολωνία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία μετά τις εκλογές στη χώρα παρά την πρόσφατη σκληρή ρητορική προς το Κίεβο.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για την αμερικανική στήριξη για την Ουκρανία, δεδομένης της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό και των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καλέσει τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να στηρίξουν νομοσχέδιο που θα παρέχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι απέχουμε πολύ από το να αποσύρουν οι ΗΠΑ τη στήριξή τους», δήλωσε ο Σαπς, επικαλούμενος τα σχόλια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι αναμένει η αμερικανική βοήθεια να συνεχιστεί ανεξάρτητα από την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

Ο Σαπς πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να υπεραναλύει τις διεργασίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό και ότι οι άνθρωποι υποθέτουν το «χειρότερο σενάριο» από τις εκλογές, το οποίο μπορεί να μην υλοποιηθεί.

Ερωτηθείς εάν το χειρότερο σενάριο είναι η εκλογή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Σαπς δήλωσε: «Όχι, δεν πιστεύω ότι το χειρότερο σενάριο είναι ο Τραμπ διότι αυτό που θα συμβεί θα είναι το πραγματικό ερώτημα».

«Η Βρετανία, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει αλλού, θα αναλάβει ηγετικό ρόλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νόμπελ Ιατρικής 2023: Απονεμήθηκε στους Καταλίν Κάρικο και Ντρου Γουάισμαν

Μόσχα: Η Ουάσινγκτον δεν αλλάζει τη στήριξή της προς την Ουκρανία

Βρετανία: Οι εταιρείες ύδρευσης επενδύουν 96 δισ. λίρες στον εκσυγχρονισμό των υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider