Πυρκαγιές: Αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σε καμμένες εκτάσεις και οικονομικό κόστος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σε καμμένες εκτάσεις και οικονομικό κόστος
Στα 1,66 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα μόνο για φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές

Στα 1,66 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα μόνο για φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, τα οποία παρουσίασε σε έκθεσή της η εταιρεία διανομής αντιπυρικών εξαρτημάτων, Distrelec.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα, στην Ελλάδα είχαν καεί 161.000 εκτάρια γης (περίπου 350.000 στρέμματα) μέχρι τις 30 Αυγούστου, χαρίζοντας στην χώρα μας την αρνητική πρωτιά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, πρόκειται για την καταστροφικότερη χρονιά αναφορικά με τις καμμένες εκτάσεις τα τελευταία 16 χρόνια.

Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Ισπανία, όπου το καλοκαίρι του 2023 έγιναν στάχτη περίπου 84.315 εκτάρια γης με εκτιμώμενο κόστος 871 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έπονται οι Ιταλία και την Πορτογαλία

Συνολικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπολογίζεται πως κάηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα (988.420), με το συνολικό κόστος μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν τα κόστη πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς ακόμα δεν έχε υπολογιστεί οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο Ιούλιος ήταν και επίσημα ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider