Ρόδος: Για 6η μέρα καίει η πυρκαγιά, σε 3 μέτωπα - Καταστροφές σε σπίτια, νέες εντολές εκκένωσης χωριών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρόδος: Για 6η μέρα καίει η πυρκαγιά, σε 3 μέτωπα - Καταστροφές σε σπίτια, νέες εντολές εκκένωσης χωριών
Ανησυχία για τις συνθήκες που δημιουργεί ο καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι. Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ελλάδα στα χρονικά, με απομάκρυνση 19.000 ατόμων.

Τελευταία ενημέρωση: 12:48

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που καίει για 6η συνεχόμενη μέρα στη Ρόδο συνεχίζει την Κυριακή το καταστροφικό της έργο, με την πορεία του μετώπου να αφήνει πίσω της καμένα σπίτια και ζημιές που δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν.

Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι. με μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες να κινηθούν προς τη Ρόδο.

Η φωτιά μπήκε νωρίτερα στο χωριό Λάερμα όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι παραδόθηκαν στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Και στα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν την Κυριακή μεγάλες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του δύσβατου του εδάφους.

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα και συγκεκριμένα στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά όπου οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο χωριό Ασκληπειό και στα Λάερμα αλλά μάχη δίνεται και στην περιοχή των Απολλώνων.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και εκατοντάδες εθελοντές

Τι λέει η Πυροσβεστική

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε πως τα κύρια μέτωπα της φωτιάς νωρίς το πρωί της Κυριακής είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

Ο ίδιος θύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κατηγορία κινδύνου πέντε για την εκδήλωση πυρκαγιάς την Κυριακή, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, μαζί τους και η Αττική.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ελλάδα

Η μεταφορά των τουριστών και κατοίκων που έγινε το Σάββατο στη Ρόδο πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ελλάδα στα χρονικά.

Σμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Συνδρομή του ΥΠΕΞ για την αποχώρηση των τουριστών

Η κυβέρνηση στήνει κέντρου συντονισμού στο αεροδρόμιο της Ρόδου για την απομάκρυνση των επισκεπτών και τουριστών που βρίσκονται στο νησί.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από σύσκεψη που έγινε την Κυριακή υπό τον υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη, προσωπικό του υπουργείου « ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα 5μμ εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου Help Desk για διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω των προκληθέντων προβλημάτων από την πυρκαγιά στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος.

Στη Ρόδο έφθασε κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Ρόδο έφτασε χθες το βράδυ κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης για πυρκαγιά στη Ρόδο: Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider