Ρωσία: Οι αφρικανικές χώρες θα αποφασίσουν οι ίδιες αν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Βάγκνερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Οι αφρικανικές χώρες θα αποφασίσουν οι ίδιες αν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Βάγκνερ
Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη Βάγκνερ «βαθιά διεθνική εγκληματική οργάνωση» τον Ιανουάριο.

Οι ηγέτες αφρικανικών χωρών θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρώσοι σύμβουλοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αλλά οι δουλειές της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ στη χώρα αυτή είναι άλλο θέμα, είναι επαγγελματικές υποθέσεις της Βάγκνερ.

Εκατοντάδες Ρώσοι, ανάμεσά τους πολλοί μισθοφόροι της οργάνωσης Βάγκνερ βοηθούν την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην καταστολή εξεγέρσεων από το 2018, αλλά το μέλλον της Βάγκνερ είναι αβέβαιο μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία στη Ρωσία το Σάββατο.

Οι μαχητές της Βάγκνερ προωθήθηκαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, προκαλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ζητώντας την παραίτηση κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με το Κρεμλίνο, βάσει της οποίας στον ιδρυτή της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δόθηκε άσυλο στη Λευκορωσία.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από νέες κυρώσεις σε σχέση με την εταιρία Βάγκνερ στην Αφρική.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς οργανισμούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τις διασυνδέσεις τους με τη Βάγκνερ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλές οντότητες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σήμερα για τις διασυνδέσεις τους με τη διεθνική εγκληματική οργάνωση Βάγκνερ και την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς στη χώρα αυτή μέσω του παράνομου εμπορίου των φυσικών πόρων της», αναφέρει ανακοίνωση.

Επιπλέον, ένας Ρώσος πολίτης που εργαζόταν ως ανώτερος στέλεχος της Βάγκνερ στο Μαλί, στη Δυτική Αφρική, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων. «Οπουδήποτε δούλεψε η Βάγκνερ, υπήρξε θάνατος και καταστροφή», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η Βάγκνερ έχει διαπράξει «εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει οικειοποιηθεί φυσικούς πόρους» σε πολλές χώρες στην Αφρική. «Εξουσιοδοτημένη στρατιωτική δύναμη του Κρεμλίνου, η οργάνωση Βάγκνερ έχει πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του απάνθρωπου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση. «Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις ΗΠΑ θα παγώσουν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με αυτούς θα απαγορευτούν για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη Βάγκνερ «βαθιά διεθνική εγκληματική οργάνωση» τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν: Η ανταρσία της Βάγκνερ δείχνει πως η αστάθεια έχει εδραιωθεί στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας

Κούβα–Ρωσία: Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συζήτησαν για τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα

Λαβρόφ: Σολτς και Μακρόν δεν επεδίωξαν ποτέ διάλογο με τον Πούτιν για την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider