Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία από το μοιραίο σκάφος - Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία από το μοιραίο σκάφος - Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού
Νέες φωτογραφίες από το μοιραίο σκάφος της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου και την επιχείρηση διάσωσης, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό, στο πλαίσιο της τελευταίας ενημέρωσή του για την εξέλιξη των ερευνών. 

Νέες φωτογραφίες από το μοιραίο σκάφος της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου και την επιχείρηση διάσωσης, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό, στο πλαίσιο της τελευταίας ενημέρωσή του για την εξέλιξη των ερευνών.

Ειδικότερα, οι έρευνες για διασωθέντες συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δεκάδες σοροί και η αγωνία κορυφώνεται για τους αγνοούμενους, αφού δεν έχει καταστεί σαφής και ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το Λιμενικό σημειώνει τα εξής: «Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν. Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί».

Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού θα διεξαχθεί η έρευνα και η ανάκριση για το ναυάγιο, με εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικηγόρος Ισίδωρος Ντογιάκος.

Αναφορικά με τους 104 διασωθέντες, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα, σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα.

Συγκλονιστικές είναι, την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους, το οποίο βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

«Εως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων» επεσήμανε. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς» ανέφερε.

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημείωσε: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

Όπως είπε ακόμα, όσοι επέβαιναν στο πλοίο που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ναυάγιο στην Πύλο: Δεκάδες νεκροί και αγωνία για τους αγνοούμενους - Πληροφορίες για «100 παιδιά στα αμπάρια»

Αναβάλλεται το debate λόγω της τραγωδίας στην Πύλο - Άγνωστο αν και πότε θα πραγματοποιηθεί

Ιταλός ΥΠΕΣ για ναυάγιο: Σημειώθηκε στην ελληνική περιοχή έρευνας, αλλά δεν σημαίνει πως ευθύνεται η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider