Γερμανία: Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση από 12-24 Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση από 12-24 Ιουνίου
Η AD23 περιλαμβάνει 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα από 25 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η «Air Defender 2023», θα πραγματοποιηθεί στον εναέριο χώρο της Γερμανίας από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 25 κρατών-μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης και κυρίως στην περίπτωση ενεργοποίησης του 'Αρθρου 5, για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον συμμαχικού εδάφους. Ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης αναμένονται σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές πτήσεις από και προς τα γερμανικά αεροδρόμια.

Η AD23 περιλαμβάνει 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα από 25 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και θα συνδυαστεί με την επίσης υπό γερμανική διοίκηση άσκηση MAGDAYS 23 και τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις RAMSTEIN DUST 23 και RAMSTEIN GUARD 23. «Στόχος της μεγαλύτερης άσκησης από άποψη συμμετοχής από την ίδρυση του ΝΑΤΟ είναι να επιδείξουμε την ευελιξία και την ταχύτητα της αεροπορίας μας ως δύναμης άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, εμείς ως Luftwaffe δείχνουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να εκτελέσουμε μια τόσο μεγάλη άσκηση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Η συνεργασία 25 χωρών βελτιώνει τη διαλειτουργικότητά μας και επιτρέπει μια αξιόπιστη αποτροπή ενός πιθανού επιτιθέμενου. Η υπερατλαντική διάσταση - θα έχουμε περισσότερα από 100 αεροσκάφη της εθνοφρουράς των ΗΠΑ - αποτελεί σταθερή απόδειξη της συνοχής και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτς, αρχηγός της Luftwaffe, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Γερμανίας ως κόμβου για τις συμμαχικές αμυντικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Οι αεροπορικές δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία, θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του 'Αρθρου 5, δηλαδή συλλογικής άμυνας συμμαχικού εδάφους. Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία - Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back». Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη φθάσει στη Γερμανία ενόψει της άσκησης. Τα ελληνικά F-16 σταθμεύουν στο Λέχφελντ της Βαυαρίας, μαζί με τα αμερικανικά Α-10.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαπανίδου: Από σήμερα χιλιάδες επαγγελματίες μένουν χωρίς ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ΙΕΛΚΑ: Το 75% των καταναλωτών έχει ακυρώσει διακοπές και εξόδους για να εξοικονομήσει χρήματα

Ουκρανία: Νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, τουλάχιστον 3 νεκροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider