Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει «κάστρα»

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει «κάστρα»
Το κουρδικό στοιχείο ψήφισε μαζικά Κιλιτσντάρογλου. Στη «μάχη της Γερμανίας» ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε τα ποσοστά του.

Η πρώτη «ανάγνωση» των έως τώρα εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία, δείχνει ότι Τούρκος πρόεδρος μετρά απώλειες και μάλιστα σημαντικές, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να χάνει έστω και οριακά την Κωνσταντινούπολη, καθώς και επαρχίες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Βέβαια, οι συγκεκριμένες επαρχίες στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει για το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Σελαχαντίν Νεμιρτάς, ο οποίος είναι έγκλειστος στη φυλακή. Όμως η διαφορά τώρα είναι ότι σε αυτές φαίνεται μια καθολική επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου, ενώ στις απώλειες του Τούρκου προέδρου πρέπει να προσμετρηθούν οι απώλειες των επαρχιών της Μερσίνης και των Αδάνων.

Αυτή η μεταστροφή της κουρδικής ψήφου, ίσως παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της πλάστιγγας, υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε τα ποσοστά του στη Γερμανία, όπου το τουρκικό στοιχείο του έδωσε ποσοστό 65,42%, έναντι 32,56% του Κιλιτσντάρογλου. Ομοίως επικράτησε σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, αλλά γνώρισε συντριβή από τους Τούρκους της διασποράς σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου η επιρροή του είναι απειροελάχιστη.

Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στους Τούρκους ψηφοφόρους στη χώρα μας, όπου ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε 87,19%, έναντι 9,85% του Ερντογάν.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider