Φινλανδία: Τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινλανδία: Τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη
Την ώρα που Γερμανία γυρίζει την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια, η Φινλανδία «πατάει γκάζι».

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων της ολοκλήρωσης του, ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 (OL3) της Φινλανδίας, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας νωρίς την Κυριακή, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια σε μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και ρεύματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, h πυρηνική ενέργεια παραμένει αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, και τα νέα για την έναρξη λειτουργίας του OL3 έρχονται καθώς η Γερμανία έκλεισε το Σάββατο τους τρεις τελευταίους εναπομείναντες αντιδραστήρες της, ενώ η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλοι σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του OL3 Teollisuuden Voima, ο οποίος ανήκει στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum και μια κοινοπραξία ενεργειακών και βιομηχανικών εταιρειών, δήλωσε ότι η μονάδα αναμένεται να καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Ο νέος αντιδραστήρας αναμένεται να παράγει ενέργεια για τουλάχιστον 60 χρόνια, ανέφερε η TVO σε δήλωση την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης από τη δοκιμή, στην κανονική παραγωγή.

«Η παραγωγή του Olkiluoto 3 σταθεροποιεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση στη Φινλανδία», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TVO, Jarmo Tanhua.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Η Βαυαρία απαιτεί να συνεχιστεί η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων με δική της ευθύνη

Κατεβαίνει σήμερα ο διακόπτης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider