Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα
Οι εξαρτήσεις, οι οποίες αποτελούσαν εποικοδομητικά στοιχεία της ειρήνης, είναι επίσης όπλα που μπορούν να στραφούν εναντίον μας, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:54

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα, όπως εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε χθες Σάββατο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική.

«Ανακαλύψαμε ότι οι εξαρτήσεις, οι οποίες αποτελούσαν εποικοδομητικά στοιχεία της ειρήνης, είναι επίσης όπλα που μπορούν να στραφούν εναντίον μας», σημείωσε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας «την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό άεριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εξάρτηση «έκανε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να πιστεύει ότι μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ατιμώρητος επειδή η Ευρώπη, όμηρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου το 40% του οποίου προερχόταν από τη Ρωσία, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα περιόρισε τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, αναγκάζοντάς την να βρει άλλες οδούς ανεφοδιασμού.

«Θέλουμε να αποφύγουμε η σχέση μας με την Κίνα να μας κάνει να εξαρτόμαστε από αυτή όπως είχε συμβεί με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Μπορέλ κατά την ομιλία του στην Ιβηροαμερικανική Σύνοδο που διεξήχθη στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εκτίμησε ότι το 2023 είναι «μια χρονιά κλειδί» για τη σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες, κυρίως με αυτές της Λατινικής Αμερικής, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) στα μέσα Ιουλίου.

«Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η εμπορική τους σχέση εξακολουθεί να αποτελεί πηγή προόδου», συνέχισε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει περισσότερες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική από όσες έχει κάνει στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία μαζί.

Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLA), το 36% των 142 δισ. δολαρίων ξένων επενδύσεων στην περιοχή το 2021 προερχόταν από την Ευρώπη.

Xρειάζεται η αμυντική βιομηχανία είναι μία πραγματική προοπτική παραγωγής

Εντός του Απριλίου αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στις Βρυξέλλες σε μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Aυτό που χρειάζεται η βιομηχανία είναι μία πραγματική προοπτική παραγωγής», σημείωσε ο Μπορέλ προσθέτοντας ότι η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια διότι, όπως είπε, «δεν υπήρχε ζήτηση και ζήτηση δεν υπήρχε γιατί δεν υπήρχε πόλεμος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να παράγουν περισσότερο «για την Ουκρανία, αλλά και για τα ίδια. Διότι, εάν αδειάσουν τα αποθέματά τους, πρέπει να τα ξαναγεμίσουν».

«Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία. Όταν αποφασίσαμε να στείλουμε όπλα, δεν υπήρχε κριτική. Όταν αποφασίσαμε να στείλουμε βλήματα για τα όπλα, τότε δημιουργήθηκε το ζήτημα», υπογράμμισε λέγοντας ότι, εφόσον τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, τότε έπρεπε να συμφωνήσουν να σταλούν και βλήματα.

«Μπορούμε να πούμε ότι στρατιωτικά η Ρωσία δεν έχει επιτύχει τους στόχους της», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα.

Τέλος σε σχέση με τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Πεκίνο θέλει να μειώσει τον κίνδυνο να συσχετιστεί με τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι (οι Κινέζοι) θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά».

Ανεύθυνη κλιμάκωση

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία@ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider