Τουρκία - Συρία: Πάνω από 37.000 νεκροί, ανέλπιστες διασώσεις και συλλήψεις μετά τον φονικό σεισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία - Συρία: Πάνω από 37.000 νεκροί, ανέλπιστες διασώσεις και συλλήψεις μετά τον φονικό σεισμό
Πηγή: Associated Press
Ο «αγώνας» των διασωστών στα συντρίμμια συνεχίζεται στην Τουρκία, οχτώ ημέρες μετά τον διπλό φονικό σεισμό, με τουλάχιστον οχτώ ανθρώπους να ανασύρονται ζωντανοί το τελευταίο 24ωρο, καθώς οι ελπίδες εξανεμίζονται. 

Ο «αγώνας» των διασωστών στα συντρίμμια συνεχίζεται στην Τουρκία, οχτώ ημέρες μετά τον διπλό φονικό σεισμό, με τουλάχιστον οχτώ ανθρώπους να ανασύρονται ζωντανοί το τελευταίο 24ωρο, καθώς οι ελπίδες εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό, στην Τουρκία 31.643 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου και περισσότεροι από 5.700 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε πάνω από 37.000.

Ο 18χρονος Μουχαμέντ Καφέρ διασώθηκε από τα ερείπια κτιρίου στη νότια Τουρκία και είναι ο τρίτος άνθρωπος που διασώζεται σήμερα το πρωί περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, όπως μετέδωσε το CNN Türk.

Λίγο νωρίτερα, οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς δύο αδελφούς από τα ερείπια πολυκατοικίας στην γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ, ο οποίος διασώθηκε ακριβώς έπειτα από αυτόν. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής.

Οι διασώστες εργάστηκαν και πάλι όλη τη νύχτα για να διασώσουν ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί. Εντούτοις, μερικές ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να περιστέλλουν τις επιχειρήσεις καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τις ήδη ισχνές πιθανότητες επιβίωσης. Μερικοί πολωνοί διασώστες, μεταξύ των πολλών πολυεθνικών ομάδων που κατέφθασαν για να βοηθήσουν στην Τουρκία, ανακοίνωσαν πως θα αναχωρήσουν αύριο, Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις για κακοτεχνίες στα κτίρια, στον απόηχο των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν τα 7,8 και 7,5 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έχει δεσμευτεί ότι κανένας υπεύθυνος δεν θα μείνει ατιμώρητος για την αμέλεια που οδήγησε στην κατάρρευση των κτιρίων.

Ο καταστροφικός σεισμός έχει πυροδοτήσει κύμα οργής στην Τουρκία, καθώς η ολική κατάρρευση των κτιρίων μαρτυρά την κακή κατασκευή τους.

Στην Αντιόχεια, εκσκαφείς έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Οι μπλε φάροι των ασθενοφόρων φωτίζουν τους σκοτεινούς δρόμους, καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων, οι ζημιές από τον σεισμό θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 84,1 δισ. δολ..

Στο Χαλέπι της Συρίας που έχει επίσης πληγεί από το σεισμό, ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η φάση της διάσωσης «φθάνει στο τέλος» και οι οργανώσεις αρωγής επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση καταφυγίων, τροφίμων και σχολικής εκπαίδευσης.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία, είπαν αργά χθες το βράδυ διπλωμάτες, για την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή που έχει μέχρι στιγμής δεχθεί λίγη βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεισμός - Τουρκία: Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet για την ελληνική ΕΜΑΚ - «Efharisto poli file»

Ολοκληρώνονται οι έρευνες για επιζώντες στη βόρεια Συρία - Σχεδόν 2.300 οι νεκροί

Τσαβούσογλου: Ο σεισμός και η αλληλεγγύη ανοίγουν «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider