Γαλλία: Απόβαση εκατοντάδων τρακτέρ στο Παρίσι - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από περίπου 3.000 αγρότες

Newsroom
Μοιράσου το
Γαλλία: Απόβαση εκατοντάδων τρακτέρ στο Παρίσι - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από περίπου 3.000 αγρότες
Πηγή: Associated Press
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 3.000 αγροτών που έφθασαν στο κέντρο της πόλης με 500 τρακτέρ πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 3.000 αγροτών που έφθασαν στο κέντρο της πόλης με 500 τρακτέρ πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι με βασικό αίτημα «την άρση των περιορισμών» που επιβαρύνουν τη γεωργία, αρχής γενομένης από τους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων. Εκ παραλλήλου οι αγρότες έφθασαν σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα για να καταγγείλουν, όπως επισημάνει ο συνδικαλιστικός τους φορέας FNSEA, τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής τους λόγω των τιμών της ενέργειας, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν.

Έναυσμα της κινητοποίησης είναι πάντως η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης στις 23 Ιανουαρίου να απαγορεύσει την χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων έπειτα από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα θεωρούνται τοξικά για τις μέλισσες και είναι απαγορευμένα στην ΕΕ από το 2018. Ωστόσο η Γαλλία είχε λάβει εξαίρεση εφαρμογής για δύο χρόνια. Πολλοί αγρότες, που μίλησαν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι προχώρησε στην απαγόρευση χωρίς προηγουμένως να τους προτείνει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους προστασίας της παραγωγής τους.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία των διαδηλωτών για να συζητήσει μαζί τους για «το μέλλον των γεωργικών τομέων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, ενώ θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, «ένα σχέδιο δράσης και υποστήριξης ως απάντηση στην ευρωπαϊκή απόφαση».

Σημειώνεται ότι το τρίτο σε δύναμη αγροτικό συνδικάτο, η Confédération paysanne, που πρόσκειται στην αριστερά, δεν συμμετείχε στη διαδήλωση και κατήγγειλε με ανακοίνωσή του όσους αρνούνται «κάθε οικολογική πρόοδο» με «αντιδραστικές και συντηρητικές» θέσεις. Η περιβαλλοντική οργάνωση Générations Futures ανέφερε από την πλευρά της ότι τα νεονικοτινοειδή ήταν «πιο τοξικά από το διαβόητο (εντομοκτόνο) DDT», που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1970.

Η τελευταία μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στη Γαλλία χρονολογείται από τις 27 Νοεμβρίου 2019, όταν χίλια τρακτέρ διέκοψαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Πιθανοί νέοι σεισμοί σε ακτίνα 300 χλμ μετά τα 7,8 Ρίχτερ - «Είναι μία πολύ μεγάλη ζώνη»

Τουρκία - Συρία: Πάνω από 12.000 τα θύματα των φονικών σεισμών - Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες