Γερμανία: Το Βερολίνο έχει αποδείξεις για «τριψήφιο αριθμό» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Το Βερολίνο έχει αποδείξεις για «τριψήφιο αριθμό» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Γερμανό γενικό εισαγγελέα, υπάρχει ανάγκη να κινηθεί δικαστική διαδικασία σε διεθνές επίπεδο.

Η Γερμανία έχει συγκεντρώσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός γενικός εισαγγελέας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, που δημοσιεύεται σήμερα, και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να κινηθεί δικαστική διαδικασία σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, επικεντρώνουμε στους μαζικούς φόνους στην Μπούτσα ή σε επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πολιτικών υποδομών», δήλωσε ο Πέτερ Φρανκ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Μέχρι στιγμής, οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους «τριψήφιο αριθμό» αποδείξεων, πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί.

Η Γερμανία άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το Μάρτιο 2022 για να ασκήσει διώξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων παίρνοντας συνεντεύξεις από Ουκρανούς πρόσφυγες και αξιολογώντας πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες, δήλωσε ο Φρανκ προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί εισαγγελείς δεν διεξάγουν ακόμα έρευνες σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων.

«Προετοιμαζόμαστε για μια πιθανή δίκη αργότερα - σε εμάς στη Γερμανία, στους ξένους εταίρους μας ή ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιος θα πρέπει να δικαστεί, ο Φρανκ δήλωσε πως θα πρέπει να λογοδοτήσουν Ρώσοι κρατικοί ηγέτες και αυτο'ι που εφαρμόζουν αποφάσεις στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο.

Η Ουκρανία ασκεί πίεση για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την έναρξη του πολέμου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε τη δική του έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου μερικές ημέρες αφού η Μόσχα εξαπέλυσε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει δικαιοδοσία να ασκήσει διώξεις για την επίθεση στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε την Πέμπτη πως ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία θα συσταθεί στη Χάγη.

Η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορίες από το Κίεβο και δυτικές χώρες για εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως άρχισε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider