Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο
Τη συμφωνία υιοθέτησε και η Αυστραλία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία δήλωσαν την Παρασκευή ότι συμφώνησαν σε ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αφού τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση από την Πολωνία και κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΕ συμφώνησε στο τίμημα μετά την υποστήριξή της πρότασης και από την Πολωνία, ανοίγοντας το δρόμο για επίσημη έγκριση της το Σαββατοκύριακο.

Η ομάδα των G7 και η Αυστραλία ανέφεραν σε δήλωση τους ότι το ανώτατο όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου ή πολύ σύντομα μετά από αυτή την ημερομηνία.

Η Βαρσοβία είχε αντισταθεί στο προτεινόμενο επίπεδο, καθώς εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Είχε πιέσει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έτσι ώστε το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, για να συμπιέσει τα έσοδα στη Ρωσία και να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ, Αντρέι Σάντος, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι η Πολωνία υποστήριξε τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιελάμβανε έναν μηχανισμό για τη διατήρηση του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συμφωνία ήταν άνευ προηγουμένου και απέδειξε την αποφασιστικότητα του συνασπισμού που αντιτίθεται στον πόλεμο της Ρωσίας.

Εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις των χωρών της ΕΕ, είπε ότι ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας και από τις 27 χώρες της Ένωσης, μετά την έγκριση της Βαρσοβίας. Λεπτομέρειες της συμφωνίας πρόκειται να δημοσιευθούν στη νομική εφημερίδα της ΕΕ την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Στα $60 το βαρέλι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider