ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ενέκρινε το σχέδιο για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ενέκρινε το σχέδιο για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών
Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δρομολόγησε σήμερα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών και την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δρομολόγησε σήμερα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών και την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία, αφού η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε τρία έγγραφα που αφορούν την βιοάμυνα και στοχεύουν στον καθορισμό της στρατηγικής και την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα εφαρμοστεί την επόμενη φορά που ένας ιός εξαπλωθεί ευρέως στις ΗΠΑ.

Η Εθνική Στρατηγική Βιοάμυνας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν «την κατά λάθος έκλυση βιολογικών παραγόντων και τις απειλές που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις ή αντιπάλους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν βιολογικά όπλα».

Με ένα μνημόνιο που υπέγραψε ο Μπάιντεν δημιουργείται μια «δομή συντονισμού για τη βιοάμυνα» μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών, υπό την επίβλεψη του Λευκού Οίκου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναλαμβάνουν να παρακολουθούν για τυχόν απειλές και να διασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ «θα προσαρμόζονται διαρκώς σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο» οργανώνοντας ετήσιες ασκήσεις, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, περιγράφοντας το νέο σχέδιο.

Το Κογκρέσο καλείται εξάλλου να εγκρίνει τη χορήγηση 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος πενταετίας για την προετοιμασία αντιμετώπισης μιας πανδημίας και τη βιοάμυνα. Το αίτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα στο Κογκρέσο, καθώς οι νομοθέτες διαφωνούν για τις κρατικές δαπάνες.

Ο στόχος είναι «να προληφθούν επιδημίες και βιολογικά συμβάντα προτού να συμβούν», είτε προέρχονται από φυσικούς παράγοντες, είτε γίνονται εσκεμμένα ή κατά λάθος, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το σχέδιο θέτει επίσης ως στόχο τη στρατολόγηση, εκπαίδευση και διατήρηση ενός ισχυρού, μόνιμου αριθμού εργαζομένων στον τομέα της υγείας και στις 50 Πολιτείες, για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίεβο: Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη για προμήθεια όπλων στη Ρωσία

Deutsche Bank: Εισαγγελική «έφοδος» στα γραφεία της στην Κολωνία - Ερευνάται για αμφιλεγόμενες συναλλαγές

Johnson & Johnson: Άνω των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις το γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider