Μπορέλ: Aποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας οι διαρροές σε Nord Stream - Για σαμποτάζ κάνει λόγο ο Στόλτενμπεργκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Aποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας οι διαρροές σε Nord Stream - Για σαμποτάζ κάνει λόγο ο Στόλτενμπεργκ
«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία Ενημέρωση 12:13

Τη βαθύτατη ανησυχία της για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους». «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά», ενώ προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ. «Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Άμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Δανίας. «Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος«, δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ μετά τη συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία

Από την πλευρά της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε ανέφερε πως η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία. «Αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας», σημείωσε η Λίντε. «Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό», στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε υποστήριξη για να βρεθεί τι συνέβη, πρόσθεσε η Λίντε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ενημερωθεί.

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι μεγάλες διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκαν από σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και των δύο. Ωστόσο οι εκρήξεις σημειώθηκαν εκτός των χωρικών υδάτων και των δύο χωρών, σημείωσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream

Nord Stream: Βλάβες «χωρίς προηγούμενο» - Στον «αέρα» το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, με υποψίες για σαμποτάζ

Νορβηγία: Ενισχύεται η ασφάλεια στις ενεργειακές εγκαταστάσεις μετά τη δολιοφθορά στον Nord Stream

gazzetta
gazzetta reader insider insider