«Απίθανο να είναι σύμπτωση» - Όσα ξέρουμε για τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απίθανο να είναι σύμπτωση» - Όσα ξέρουμε για τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream
To χρονικό των ανεξήγητων διαρροών που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που προκάλεσε αναστάτωση σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές φυσικού αερίου στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream είναι «σύμπτωση».

Σύμφωνα με την ίδια, η διαρροή οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», ενώ «είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα». «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Είναι ασυνήθιστο και θα ήθελα να πω ότι εμείς από ... την κυβέρνηση ... και οι αρχές το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», τόνισε η πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DR, ενώ ερωτηθείσα για το εάν οι τρεις διαρροές αποτελούν προϊόν δολιοφθοράς, απάντησε πως «τίποτα δεν αποκλείεται».

«Είναι μια... εξαιρετική... κατάσταση, και υπάρχουν τρεις διαρροές, γι' αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα έγινε τυχαία», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η Δανική Αρχή Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream θα συνεχιστούν για μέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους.

Σύμφωνα με τον Λουντ, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, η δεύτερη έκρηξη ήταν ισχυρότερη και αντιστοιχούσε σε πυροδότηση 100 κιλών δυναμίτη. Τα στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του από άλλες σκανδιναβικές χώρες δείχνουν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι στον βραχώδη πυθμένα της θάλασσας.

Από την πλευρά της η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε πως οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα στο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής έδειξαν ότι η διαρροή αερίου από τους αγωγούς Nord Stream συνιστά ασήμαντο έως και κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αφού αναφέρθηκαν διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς προς τη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την προειδοποίηση της CIA το καλοκαίρι, αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο υποψιάζεται πως οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα στοχευμένης επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, προσθέτει το Spiegel.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ισχυρές εκρήξεις καταγράφηκαν στις περιοχές των διαρροών αερίου

Nωρίτερα, σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Η διοίκηση του Nord Stream 1 ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί ζημιές σε τρία σημεία του αγωγού, χαρακτηρίζοντας το μέγεθος των διαρροών ως «άνευ προηγουμένου».

Σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή.

Τι έγινε

Ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανέφερε ξαφνική πτώση της πίεσης τη νύχτα της Δευτέρας, με έναν εκπρόσωπο να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπήρχε διαρροή. Η Αρχή Ενέργειας της Δανίας επιβεβαίωσε πως πιθανότατα υπήρξε διαρροή σε έναν από τους δύο αγωγούς του Nord Stream 2 που βρίσκονται στα ύδατα της Δανίας. Λίγες ώρες αργότερα, η Nord Stream AG δήλωσε πως εξετάζει πτώση της πίεσης και στο Nord Stream 1.

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας προειδοποίησε την Τρίτη για δύο διαρροές στο Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας. Κάθε γραμμή του αγωγού αποτελείται από περίπου 100.000 χαλύβδινους σωλήνες βάρους 24 τόνων επικαλυμμένους με σκυρόδεμα που έχουν τοποθετηθεί στον βυθό της θάλασσας. Οι αγωγοί έχουν σταθερή εσωτερική διάμετρο 1.153 μέτρα, σύμφωνα με το Nord Stream. Τα τμήματα βρίσκονται σε βάθος περίπου 80-110 μέτρων.

Οι διαρροές

Δύο διαρροές εντοπίστηκαν στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος σταμάτησε την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, και οι δύο σε μια περιοχή βορειοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ. Οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να παραμείνουν μακριά σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το νησί μετά τη διαρροή στο Nord Stream 2, ενώ και οι δύο αγωγοί εξακολουθούν να περιέχουν αέριο.

Ακόμη δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις διαρροές με ειδικούς να αναφέρουν πως τέτοιες διαρροές είναι πολύ σπάνιες και η Nord Stream AG χαρακτήρισε τις διαρροές σε τρία σημεία των υπεράκτιων αγωγών της ως «πρωτοφανείς». Οι πιθανές αιτίες ποικίλλουν από τεχνικές δυσλειτουργίες, έλλειψη συντήρησης ή ακόμη και πιθανή δολιοφθορά. Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ως αιτία της ζημιάς, προσθέτοντας ότι ήταν ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου». Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι οι διαρροές ήταν πράξη δολιοφθοράς, ενώ η Δανία δεν μπορεί να το αποκλείσει. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως είναι πρόωρο για να κάνει εικασίες.

Πιθανές επιπτώσεις

Η διαρροή αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες και ίσως ακόμη και μια εβδομάδα, σύμφωνα με τη Δανική Αρχή Ενέργειας. Για τα σκάφη υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης από τη διαρροή αερίου πάνω από το νερό αλλά και στον αέρα, ενώ η διαρροή θα επηρεάσει μόνο το περιβάλλον στην περιοχή με τις δανικές αρχές να ζητούν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστολή Σκρέκα στην ΕΕ: Ταμείο 80 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου

Ουκρανία: Τα ρωσικά «ψευδοδημοψηφίσματα» δεν θα αλλάξουν τίποτα στα πεδία των μαχών

Nord Stream: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση