Διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 - Συναγερμός στη Βαλτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 - Συναγερμός στη Βαλτική
«Απαγορεύεται η πλοήγηση σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων (περίπου 9 χιλιόμετρα, σ.σ.) γύρω από την αναφερόμενη θέση».

Διαρροή φυσικού αερίου εντοπίστηκε από τμήμα του Nord Stream 2 στα χωρικά ύδατα της Δανίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

Η διαρροή εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νήσου Μπόρνχολμ, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας και χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα», υπογραμμίζουν οι δανικές αρχές που απέκλεισαν μια ζώνη σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο. Έχουν ενημερωθεί οι ναυτιλιακές αρχές σε Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Ρωσία.

«Σήμερα σημειώθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2 στην περιοχή της Δανίας», δήλωσε η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Μια ζώνη 5 ναυτικών μιλίων γύρω από την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση έχει δημιουργηθεί κοντά στον αγωγό νότια του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας με την υποθαλάσσια διαρροή να υπολογίζεται πως σε βάθος φτάνει από 60 έως 70 μέτρα στη Βαλτική.

«Η διαρροή είναι επικίνδυνη», αναφέρει η ειδοποίηση από ναυτιλιακή αρχή της Δανίας προς τα πλοία, προσθέτοντας πως δεν επιτρέπεται η πλοήγηση.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε από τον διαχειριστή δικτύου ότι υπήρξε απότομη πτώση της πίεσης στον αγωγό Nord Stream 2. Δεν έχουμε ακόμη σαφήνεια για τα αίτια και τα ακριβή γεγονότα» πρόσθεσε η αρχή θαλάσσιας κυκλοφορίας της Δανίας.

Η Nord Stream 2 AG, ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του αγωγού, δεν σχολίασε την είδηση παρά τα αιτήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Πριν από την ανακοίνωση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε επισημάνει ότι ερευνούσε μια απρόβλεπτη και ταχεία «πτώση πίεσης» στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Παρότι o Nord Stream 2 δεν έλαβε άδεια λειτουργίας στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αγωγός «είχε προετοιμαστεί τεχνικά» και «είχε γεμίσει με φυσικό αέριο», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG Ούλριχ Λίσεκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην ευρωζώνη χωρίς τον Nord Stream 1

Κομισιόν: Επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

TotalEnergies: Στη Σωληνουργεία Κορίνθου ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή

gazzetta
gazzetta reader insider insider