Επαναπατρίζεται ο Έλληνας ναυτικός του Delta Poseidon που κρατούνταν για πάνω από τρεις μήνες στο Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαναπατρίζεται ο Έλληνας ναυτικός του Delta Poseidon που κρατούνταν για πάνω από τρεις μήνες στο Ιράν
Επιστρέφει ο Έλληνας ναυτικός του Delta Poseidon.

Τον δρόμο για την πατρίδα παίρνει ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος του πλοίου Delta Poseidon, του ενός εκ των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν από τον περασμένο Μάιο.

Την ευχάριστη είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Κυριακή, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ναυτικών τόσο από Delta Poseidon όσο και από το πλοίο Prudent Warrior.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των πλοίων η κατάσταση παραμένει «θολή» και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στον μήνα Σεπτέμβρη, αφού οι Ιρανοί ζητούν μία σειρά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στις οποίες δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, τονίζει η ΠΕΝΕΝ.

«Σημειώνουμε ότι η ΠΕΝΕΝ από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιηθούν τα πληρώματα των πλοίων ως μοχλός πίεσης ή διαπραγματευτικό χαρτί από τις ελληνικές αρχές στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους, ανεξάρτητα από τι εξέλιξη θα έχει η απελευθέρωση των πλοίων. Δυστυχώς η θέση μας αυτή κατέστη δυνατή πολύ καθυστερημένα και όταν η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα οι ιρανικές αρχές το αποδέχτηκαν αμέσως! Στο μεταξύ το δεξαμενόπλοιο "Lana" που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, είναι πλήρως επανδρωμένο, ενώ διαθέτει όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα για την αξιοπλοΐα του. Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ιρανική εφημερίδα έγραψε ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι εάν το πλοίο "Lana" αναχωρήσει από την Ελλάδα και βγει στα διεθνή ύδατα, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν ρεσάλτο για την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου του, εφαρμόζοντας «γκανγκστερικά» την απόφαση για το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ» κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμη η Τεχεράνη να συνεχίσει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ουκρανία: Από την αρχή της εισβολής η Ρωσία έχει χάσει 1.073 τανκς και 4.700 οχήματα μάχης

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αδυναμία έναρξης λειτουργίας στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού λόγω νόμου 4777

gazzetta
gazzetta reader insider insider