Ψηφιακό άλμα την τελευταία 10ετία - Με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% αυξήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός του Internet

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακό άλμα την τελευταία 10ετία - Με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% αυξήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός του Internet
Στα 5,03 δισ. οι χρήστες του Διαδικτύου τον Ιούλιο του 2022. Οι παγκόσμιοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν στα 5,34 δισ.. Στα 4,70 δισ. οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Ιουλίου 2022. Τι δείχνει η τελευταία έρευνα Global Digital Report της DataReportal.

Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9% στη δεκαετία 2011 – 2021 εμφανίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός του Internet, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Global Digital Report της DataReportal, με τους χρήστες του Διαδικτύου να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 5 δισ. στα μέσα του 2022. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη ανερχόταν σε 7,98 δισ. τον Ιούλιο του 2022, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατά 66 εκατ. (+0,8%) τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα Global Digital Report, οι παγκόσμιοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν στα 5,34 δισ. μέχρι την έναρξη του τρίτου τριμήνου του 2022, με τα smartphone να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 4 στα 5 από τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός κινητής τηλεφωνίας έχει αυξηθεί κατά 93 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με σχεδόν το 67% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη να χρησιμοποιεί τώρα κάποια μορφή κινητού τηλεφώνου.

Οι χρήστες του Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 3,7% τους τελευταίους 12 μήνες, φτάνοντας τα 5,03 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο του 2022. Η ετήσια αύξηση 178 εκατομμυρίων νέων χρηστών έχει ωθήσει την παγκόσμια διείσδυση του Διαδικτύου στο 63,1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν κατά 227 εκατομμύρια τον περασμένο χρόνο, φτάνοντας τα 4,70 δισεκατομμύρια μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2022. Η παγκόσμια βάση χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά περισσότερο από 5% τους τελευταίους 12 μήνες, με το πιο πρόσφατο παγκόσμιο σύνολο να ισοδυναμεί τώρα με 59% του συνολικού πληθυσμού της γης.

Σύμφωνα με την DataReportal, οι τρέχουσες τάσεις υποδεικνύουν ότι τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο μέχρι το επόμενο έτος και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να φτάσουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού λίγο αργότερα.

Βάσει των στοιχείων αυτών, η DataReportal εκτιμά ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε τώρα πολύ κοντά - ή ίσως ακόμη και ήδη - σε ένα σημείο καμπής της ψηφιακής ανάπτυξης και εφεξής θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις καμπύλες ανάπτυξης να συνεχίσουν να γίνονται επίπεδες. Αυτή η επιβράδυνση είναι αναπόφευκτη, αφού με την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι πλέον συνδεδεμένος, θα ήταν στατιστικά αδύνατο για τους αριθμούς των χρηστών να συνεχίσουν να αυξάνονται επ' αόριστον με τους ρυθμούς που είδαμε το 2020 και το 2021.

Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο καμπής, όπως λέει η DataReportal, αποδεικνύει ότι η σύνδεση με την τεχνολογία είναι πλέον ενσωματωμένη στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, το βασικό ερώτημα δεν είναι πλέον αν το κοινό χρησιμοποιεί πραγματικά τις τεχνολογίες, αλλά για ποιο σκοπό τις χρησιμοποιεί και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις πολύτιμες –και συνεχώς εξελισσόμενες– ευκαιρίες που παρουσιάζουν αυτές οι τεχνολογίες.

Η έρευνα Global Digital Report της DataReportal διαπιστώνει την μεγάλη διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στη χρήση του Διαδικτύου. Η κινητή τηλεφωνία, όπως αναφέρει η έρευνα, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του «χρόνου σύνδεσης» στον κόσμο από τα τέλη του 2018, αλλά το μερίδιο των κινητών στη συνδεδεμένη δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται. Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία της GWI δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα αντιπροσωπεύουν πλέον το 55,5% του χρόνου που ξοδεύουμε χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, από 52% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, οι προτιμήσεις συσκευών για τη χρήση του Internet διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, με τις νεότερες γυναίκες να είναι πολύ πιο πιθανό να συνδεθούν στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους άνδρες.

Οι δραστηριότητες που βασίζονται στο τηλέφωνο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του χρόνου που ξοδεύουν οι γυναίκες γενιάς Z (γεννημένες µεταξύ 1998 και 2015) στο διαδίκτυο, αλλά λιγότερο από το 45% του χρόνου που ξοδεύουν οι άνδρες Baby Boomers (γεννημένοι ανάμεσα στο 1946 και το 1964) χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο.

Δεδομένα από τη Statcounter που παρατίθενται στην έρευνα Global Digital Report υποδεικνύουν ότι οι κινητές συσκευές αντιπροσωπεύουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας επισκεψιμότητας ιστού. Τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι σχεδόν 6 στα 10 αιτήματα ιστοσελίδων προέρχονται τώρα από κινητά τηλέφωνα, από μόλις 55% πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, αυτοί οι μέσοι όροι ποικίλλουν πολύ ανά χώρα. Ενδεικτικά, η Statcounter αναφέρει ότι τα κινητά τηλέφωνα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 8 στα 10 αιτήματα ιστοσελίδων στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία, αλλά μόνο για το 27% της επισκεψιμότητας ιστού στο Βέλγιο.

Οι υπολογιστές, πάντως, συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες δραστηριότητες Διαδικτύου και τα τελευταία δεδομένα της Stacounter δείχνουν ότι οι φορητοί και επιτραπέζιοι υπολογιστές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 7 στα 10 αιτήματα ιστοσελίδων π.χ. στην Ισημερινή Γουινέα, τη Ρουάντα, το Βέλγιο και τις Σεϋχέλλες. Οι υπολογιστές παραμένουν επίσης το πιο δημοφιλές μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς και στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου για το επενδυτικό και συναλλασσόμενο κοινό

gazzetta
gazzetta reader insider insider