Ιράν: Άρχισε η δίκη του επιφανούς μεταρρυθμιστή Μοσταφά Ταϊζαντέχ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Άρχισε η δίκη του επιφανούς μεταρρυθμιστή Μοσταφά Ταϊζαντέχ
Είχε επιδιώξει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2021, αλλά η υποψηφιότητά του είχε απορριφθεί.

Η δίκη του Μοσταφά Ταϊζαντέχ, ενός επιφανούς μεταρρυθμιστή ο οποίος κρατείται από τον Ιούλιο για επίθεση κατά της κρατικής ασφαλείας, άρχισε χθες, Σάββατο, στο Ιράν, σύμφωνα με το Mizan Online, το πρακτορείο ειδήσεων της δικαστικής εξουσίας.

«Υπό την προεδρία του δικαστή (Αμπολγασέμ) Σαλαβατί, η ακροαματική συνεδρίαση για τον Μοσταφά Ταϊζαντέχ διεξήχθη στον κλάδο 15 του επαναστατικού δικαστηρίου» της Τεχεράνης, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Mizan.

Ο 65χρονος Ταϊζαντέχ, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 8 Ιουλίου ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, είναι μια επιφανής προσωπικότητα του μεταρρυθμιστικού κινήματος. Είχε επιδιώξει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2021, αλλά η υποψηφιότητά του είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με το Mizan, σε βάρος του Ταϊζαντέχ απαγγέλθηκαν «τρεις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων μία για συνωμοσία εναντίον της εθνικής ασφαλείας».

«Ο Ταϊζαντέχ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου» και αυτός ο τελευταίος δήλωσε πως θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του, μετέδωσε το Mizan.

«Πριν από τρεις ημέρες πήγα στη φυλακή Εβίν για να συναντήσω τον πελάτη μου με άδεια του δικαστηρίου», δήλωσε ο συνήγορος του Ταϊζαντέχ, ο Χουσάνγκ Πουρμπαμπαΐ, τον οποίο επικαλείται σήμερα η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.

«Ο πελάτης μου αρνήθηκε να με συναντήσει επειδή δεν μπορούσε να μου μιλήσει ενώπιος ενωπίω», εξήγησε προσθέτοντας πως ο Ταϊζαντέχ είχε ανακοινώσει πως «δεν πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου».

Η σύζυγος του Ταϊζαντέχ, την οποία επικαλείται η Etemad, δήλωσε σήμερα πως ο μαχητικός μεταρρυθμιστής «εξαναγκάστηκε να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου».

Πρώην υφυπουργός Εσωτερικών υπό την προεδρία του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005), ο Ταϊζαντέχ είχε συλληφθεί το 2009 μετά την επίσημη ανακοίνωση της επανεκλογής στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, η οποία αμφισβητήθηκε από μία αντιπολίτευση που είχε συσπειρωθεί γύρω από τους ατυχήσαντες μεταρρυθμιστές υποψηφίους Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

Μετά την απελευθέρωσή του το 2016, καλεί τακτικά τις αρχές να απελευθερώσουν τους δύο ηγέτες αυτής της αμφισβήτησης που βρίσκονται εδώ και σχεδόν 12 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.

Τον τελευταίο καιρό, οι ιρανικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες συλλήψεις, μεταξύ των οποίων αυτή του σκηνοθέτη και αντιπολιτευόμενου Τζαφάρ Παναχί, ενός από τους πιο πολυβραβευμένους ιρανούς κινηματογραφιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider