Ρωσία: Έτοιμη για επανέναρξη των ροών αργού στην Κεντρική Ευρώπη - Διευθετήθηκαν οι πληρωμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Έτοιμη για επανέναρξη των ροών αργού στην Κεντρική Ευρώπη - Διευθετήθηκαν οι πληρωμές
Το ρωσικό μονοπώλιο εκμετάλλευσης αγωγών πετρελαίου έλαβε επιβεβαίωση από την Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τη μεταφορά πετρελαίου.

Έτοιμη να ξαναρχίσει την προμήθεια πετρελαίου προς την Κεντρική Ευρώπη είναι η Ρωσία, μετά από παρέμβαση επίλυσης των προβλημάτων που είχαν ενσκήψει με τις πληρωμές από το μοναδικό διυλιστήριο της Ουγγαρίας.

Το ρωσικό αργό μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba ενδέχεται να φτάσει στη Σλοβακία μέχρι το τέλος της Τετάρτης, δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της Transneft Igor Dyomin την Τετάρτη. Το ρωσικό μονοπώλιο εκμετάλλευσης αγωγών πετρελαίου έλαβε επιβεβαίωση από την Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τη μεταφορά πετρελαίου, προσέθεσε.

Το νότιο σκέλος του αγωγού Druzhba, που παραδίδει ρωσικό αργό μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, διέκοψε τη λειτουργία του στις 4 Αυγούστου αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να διαμεσολαβήσουν σε πληρωμή από την Transneft στην ουκρανική ομόλογή της Ukrtransnafta λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Η διαφωνία επιλύθηκε αφού η ουγγρική MOL Nyrt, στην οποία ανήκει επίσης το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft, κατέβαλε τα τέλη διέλευσης στην Ουκρανία την Τετάρτη.

Μόλις ξεκινήσουν εκ νέου, οι ροές θα αποσοβήσουν έναν από τους πολλούς κινδύνους ενεργειακού εφοδιασμού που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Εάν η διακοπή παραταθεί, η Ουγγαρία θα μπορούσε να υποστεί ελλείψεις σημαντικές καυσίμων.

Το brent, την Τετάρτη αν και εκτινάχθηκε την Τρίτη όταν ανακοινώθηκε η παύση προμήθειας μέσω του Druzhba, υπάρχει περί το 1,5%, λίγο κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φρένο» στη ροή ρωσικού αργού προς την Κεντρική Ευρώπη - Πλήττονται Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

gazzetta
gazzetta reader insider insider