«Φρένο» στη ροή ρωσικού αργού προς την Κεντρική Ευρώπη - Πλήττονται Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» στη ροή ρωσικού αργού προς την Κεντρική Ευρώπη - Πλήττονται Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία
Διαταραχή στις ροές πετρελαίου θα βάθυνε περαιτέρω την κρίση στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και ενισχύοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Άλλο ένα ενεργειακό πλήγμα δέχεται η Ευρώπη μετά και τη διακοπή των ροών ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των τελών διαμετακόμισης λόγω των κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή που ο ρωσικός μονοπωλιακός φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών Transneft ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στο βόρειο τμήμα του αγωγού Druzhba, ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία προς την Πολωνία και τη Γερμανία, το νότιο τμήμα της σύνδεσης έκλεισε στις 4 Αυγούστου.

Η Ρωσία κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Παρόμοια διαταραχή στις ροές πετρελαίου θα βάθυνε περαιτέρω την κρίση στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και ενισχύοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Οι προμήθειες καυσίμων της Ουγγαρίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και το διυλιστήριο Mol Nyrt με έδρα τη Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με στόχο την επανεκκίνηση των ροών αργού Ουραλίων, πληρώνοντας το τέλος διέλευσης στην ίδια την Ουκρανία. «Παρόλο που η Mol έχει αρκετά αποθέματα για αρκετές εβδομάδες, εργάζεται για μια λύση», επεσήμανε το διυλιστήριο στην ανακοίνωση του.

Η σλοβακική μονάδα της Mol, Slovnaft, καθώς και ο τσεχικός διαχειριστής αγωγών αργού πετρελαίου Mero ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι αναμένουν πως οι ροές πετρελαίου θα αποκατασταθούν εντός των επόμενων ημερών.

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, πριν από τη διακοπή, η Ρωσία έστελνε λίγο περισσότερα από 24.000 βαρέλια την ημέρα στην Τσεχία και τον ίδιο όγκο στη Σλοβακία μέσω του Druzhba, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.

Η Ukrtransnafta, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο πετρελαιαγωγών της Ουκρανίας και επιβλέπει τη διέλευση αργού πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους της σύνδεσης Druzhba, «σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου» μέσω της επικράτειάς της στις 4 Αυγούστου, ανέφερε η Transneft σε δήλωση της την Τρίτη.

Η σύμβαση μεταξύ Transneft και Ukrtransnafta απαιτεί 100% προπληρωμή για τις ροές διαμετακόμισης. Ενώ ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών πλήρωσε το τέλος διέλευσης Αυγούστου στις 22 Ιουλίου, έλαβε τα χρήματα πίσω στις 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε η Transneft. Η σλοβακική εταιρεία αγωγών Transpetrol, σε δική της δήλωση, επιβεβαίωσε ότι η πληρωμή της Transneft απέτυχε να πραγματοποιηθεί και επιστράφηκε στην εταιρεία από την τράπεζα.

Και αυτό γιατί, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές, δεν είναι εξουσιοδοτημένες να λαμβάνουν δικές τους αποφάσεις για διασυνοριακές πληρωμές από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων και χρειάζονται έγκριση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές τους, σύμφωνα με την Transneft.

Αναταραχή με τα καύσιμα

Η αποτυχία επίλυσης του ζητήματος των πληρωμών θα εγκυμονούσε ιδιαίτερους κινδύνους για την Ουγγαρία, όπου η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή των καυσίμων από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες εταιρείες πετρελαίου να σταματήσουν τις εισαγωγές για να αποφύγουν ζημίες.

Ο πρόεδρος της Mol Zsolt Hernadi έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανή κρίση προσφοράς λόγω του ανώτατου ορίου τιμών, που ισχύει μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Το καλύτερο σενάριο είναι η οικονομική διαφωνία να επιλυθεί εντός ημερών, δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Erste Bank, Tamas Pletser. Εάν η διακοπή παραταθεί, το ουγγρικό διυλιστήριο Mol έχει αποθέματα καυσίμων για μερικές εβδομάδες, αλλά μετά και από αυτές η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου, προσέθεσε.

Οποιαδήποτε μείωση στην επεξεργασία καυσίμων στα διυλιστήρια της Ουγγαρίας θα ερχόταν σε μια πολύ κακή στιγμή, καθώς οι προμήθειες είναι επίσης περιορισμένες στις γειτονικές χώρες.

Την Τετάρτη, η τιμή του brent στις 9:00 ώρα Ελλάδος, υποχωρεί 0,64% στα 95,69 δολάρια το βαρέλι, αν και κατά την διάρκεια της νύχτας εκτινάχθηκε μέχρι και στα 97,70 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι χώρες της Μεσογείου αγοράζουν αθόρυβα ρωσικό πετρέλαιο

Transneft: Η Ουκρανία ευθύνεται για τη διακοπή της ροής πετρελαίου προς την Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider