Προς παράταση οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς παράταση οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες
Προς παράταση η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που λήγει στις 15 Ιουλίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν έχουν προλάβει διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες. Το νέο χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία της υποβολής αντιρρήσεων.

Μία ημέρα έχει μείνει για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες και όπως όλα δείχνουν, η προθεσμία, η οποία λήγει αύριο, 15 Ιουλίου, θα λάβει παράταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν έχουν προλάβει διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες (καθώς η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), το υπουργείο θα αναγκαστεί να παρατείνει τις καταληκτικές ημερομηνίες για ενάμιση μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου, ικανοποιώντας το αίτημα πολιτών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως είναι η Κρήτη, η Άρτα κλπ αλλά και των τοπικών αρχών.

Η παράταση, αν τελικά δοθεί, θα επιτρέψει σε πολίτες οι οποίοι δεν κατάφεραν ή δεν πρόλαβαν να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ενώ θα δώσει και άνεση χρόνου στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες οι οποίοι αναλαμβάνουν τις αντιρρήσεις.

Πιέσεις από την Περιφέρεια ακόμη και για τρίμηνη παράταση

Στην Κρήτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με αίτημα την τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη της Π. Ε. Χανίων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες στους οποίους στρέφονται οι πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 15ης.07.2022, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που έχουν. Και αυτό γιατί στην Π.Ε. Χανίων (όπως επίσης και στην Π.Ε. Ρεθύμνου και στο το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Ηρακλείου) η διαδικασία των αναρτήσεων του δασικού χάρτη γίνεται παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Σας δηλώνουμε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για υποβολή αντιρρήσεων και ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν θα προλάβουν λόγω ακριβώς της αδυναμίας των επαγγελματιών στους οποίους στρέφονται για παροχή υπηρεσιών, να ανταποκριθούν εγκαίρως».

Αλλά και στην Πελοπόννησο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έβγαλε στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών τα οποία είναι σύνθετα και απαιτούν χρόνο και εξοικείωση από την πλευρά των πολιτών και των υπηρεσιών.

Πώς υποβάλλονται οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει και παρέχει χρηστικά ψηφιακά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στην οριοθέτηση της έκτασης για την οποία θέλετε να υποβάλετε αντιρρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι δεσμεύσεις για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία: Kρατικά «φέσια», δικαιοσύνη, υγεία, δασικοί χάρτες & τραπεζικό σύστημα

Δασικοί Χάρτες: Παρεμβάσεις από ΥΠΕΝ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

ΣτΕ: Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider